måndag 19 januari 2009

Avskaffa el produktions monopolet

Nedanstående är ett förslag på brev jag uppmanar människor idag att skicka till sina lokala och centrala beslutsfattare, oponionsbildare, journalister osv. Läs igenom brevet i sin helhet och nuvarande elmarknad framträder i all sin absurditet. Det finns många likt mig som ivrigt söker efter nya lösningar och man bör hålla i minnet att det visserligen är det så att svensk el konsumtion sedan 2001 stadigt minskar och kommer att kunna se ut att minska än mer men att vi för att på sikt kunna lösa problematiken med framtida akuta brist på fossila bränslen (inkluderat även uran) måste se till att även kunna producera tillräckligt med el även för att kunna konvertera dagens fossila transport system till ett elbaserat sådan. Personligen är jag övertygad om att enda vägen fram här är lokal, distribuerad produktion av el. Den tekniska utvecklingen av solceller går nu fram med rasande fart och många experter är övertygade om att vi inom 3-5 år kommer att ha mycket kostnadseffektiva nya solcellslösningar ex för montering på våra villatak. Det kommer nya smarta lösningar som ex solcells driva gatulyktor och mängder av andra fiffiga applikationer. Genemsamt för alla dessa är dock att man måste hitta smarta lösningar relaterat till lagringsproblematiken. Jag erinrar mig att Edison inte eg uppfann glödlampan utan ett fungerande system en "killer applikation" när han inte bara sålde sin glödlampa (det fanns många andra som klarade att producera lampor redan) men han hade en lösning som fungerade i sin helhet och som konsekvens köpte kunderna hans lösning. På samma sätt kan vägen fram nu vara att ingå i ett tydligt helhetskoncept dvs inte bara lagring av el utan ex komplett system för lokal och distribuerad elproduktion var sig det är via sterlingmotor, vind kraftverk, vattenkraft eller solceller. Om vi i sverige har en absurd situation relaterat till vår elmarknad är dock denna i grunden skapad av våra politiker men vi har i realiteten en unikt favorabel energi situation där vår miljövänliga, förnyelsebara och redan betalade satsning på vattenkraft ger oss unikt billig och miljövändlig el. Våra 10 kärnkraftsreaktorer är även dessa betalade och infrastrukturen på plats. På sikt kommer dessa verk att behöva fasas ut eller ersättas med nya verk men under tiden och om vi sattsat på rätt distribuerade lösningar behöver inte kostanderna för detta bli särdeles höga.

Värre är det då för resten av världen där ca 50% av all el idag i snitt genereras mha stenkol. Stenkol är en resurs som av många experter anses kommer att nå sin produktions topp om bara något decennium för att därefter minska radikalt. Världens allt ökande behöv av el kommer altså inte kunna lösas mha miljövidrig stenkol. Även kärnkraften kommer att ha stora utmaningar om man skall klara att producera all el via denna teknik. Bara i USA och om man skulle vilja ersätta all olja där så kommer man att behöva bygga 750 nya kärnkraftverk. Sanningen är att det inte finns tillräckligt med uran för att hantera dessa volymer. USA konsumerar idag ex ca 50 miljoner pounds uran per annum. 46 miljoner av dessa importeras och 90% av det till USA importerade uranet kommer från Ryssland. Ryssarna har dessutom helt nyligen tecknat ett avtal med Australien, en av världens idag största uran producenter, om leverans av uran så allt tyder på att Ryssland nu ser framför sig att inte i en framtid kunna exportera uran utan istället kommer behöva importera uran. Man ställer sig frågan hur USA skall klara sina uran behov givet detta? Tyskland har tagit ett politiskt beslut om att all kärnkraft skall ha fasats ut redan 2021, Ryska Gazprom är kanske inte den leverantör som vi västeuroperer önskar att förlita oss på i framtiden för våra energi behov? Något som inte minst senaste årens konflikter med bla Ukraina visat. Norge som idag är väldens tredje största olje exportör kommer enligt fysik proffessor Kjell Aleklett och hans expert grupp på Uppsala universitet att redan om 20 år inte kunna exportera någon olja alls. Idag får Sverige ca hälften av all sin olja från just Norge. Resten av oljan kommer sedan ffa från Ryssland men även en mindre del från Danmark. Världens idag fem största olje exportörer (Saudie Arabien, Förenade Arab Emiraten, Iran, Norge, Ryssland) som idag står för ca 50% av all världens oljeexport beräkas att redan till 2016 se sin export halverad från dagens nivåer orsakat av dels minskande egen olje produktion och dels ökande inhemsk olje konsumtion för att sedan om ca 20 år inte i princip längre kunna exportera någon olja alls.

Behoven är således fantastiska när man inte bara har ambitionen att transformera ett fossildrivet transportsystem i världen till ett elbaserat sådant utan även utöver detta även måste försöka ersätta all stenkols och på sikt kanske även kärnkrafts genererad el.

Uppsalaprofessor "Norge slut som oljeland om 20 år"
http://ditv.se/start.php?nostat=1&q=2009/01/12/uppsalaprofessor-norge-slut-som-oljeland-om-20-ar

Det absolut värsta, i sanning ett mardrömsscenario är att vi med nuvarande monopol struktur uppbyggt av giriga aktörer sätter oss i ett ännu djupare beroendeförhållande när vi växlar om vår även vårt fossila transportsystem till ett el drivet sådant. Då har vi helt på egen hand lyckats konvertera vårt egna lilla Vattenfall till en aktör som likt Gazprom skall lägga sig i våra liv, styra och ställa och tom även ha en egen armé? Om Monsanto lyckas att få monopol på all vår mat, om energi aktörer som Vattenfall, Fortum och E-On lyckas härja fritt så är det väl snart bara luften som vi andas som är fritt ovillkorat att utnyttja. Men då blir det väl i så fall bara en tidsfråga innan även någon skall ha monopol även på detta, eller särskild utrusning skall krävas för att kontrollera våra individuella utsläpp? Agera nu och ta kontrollen själv över din mat och den energi du behöver så blir det garanterat ett bättre framtida samhälle att leva i.

Förslag till brev:

Den Svenska elmarknaden karakteriseras av en hög grad av ineffektivitet, obefintlig konkurrens och mycket märkliga prissättnings mekanismer. Dessa missförhållanden gör att idag tre aktörer (Vattenfall, E-On samt Fortum) kan ta ut övervinster från de svenska skattebetalarna på motsvarande över 40 miljarder kronor per år.

Det är nu uppenbart att alla marknadskrafter sats ur spel och att skattebetalarna med detta nya sk avreglerade system för el marknadendrabbats på ett mycket hårt och orättvist sätt. Detta gäller i synnerhet då de svenska skattebetalarna redan en gång varit med och indirekt finansierat uppbyggnaden av vatten och kärnkraften i landet.

Dessa missförhållanden måste nu akut åtgärdas av er politiker och de monopol för el produktion som idag råder i Sverige måste med omedelbar verkas tas bort. Detta så att decentraliserad produktion av el istället kan tillåtas att växa fram som ett alternativ till den idag rådande monompoliserade och reglerade el produktion vi har.

Fakta om den svenska elmarknaden idag:



  • 2001 nådde vi toppen av konsumtion vad gäller el på motsvarande 150 terrawattimmar per år.
  • Under senaste 7 årens högkonjungtur har el konsumtionen minskat med ca 1 terawattimme per år och nu är vi nere på 143 terrawattimme per år.
  • I Sverige har vi idag i drift 10 st kärnkraftsreaktorer. Dessa producerar tillsammans 65 terrawattimmar, eller i snitt ca 6.5 terrawattimmar per reaktor.
  • Produktions kostnaden för vår Svenska el säger teknologie Doktor Göran Bryntse idag ligger mellan ca 10-15 öre per kilowattimme.
  • Redan under 2008 hade sverige ett elöverskott och Sverige har under 2008 exporterat el motsvarande ca 2.5 terrawattimmar eller motsvarande en halv kärnkraftsreaktor (hade inte tre reaktorer stängts av för underhåll under slutet av året hade överskottet varit närmare 5 terrawattimmar).
  • Samtidigt nådde vi toppen för elpriset under sommaren 08 när elen ett tag tom låg över kronan i sverige, samtidigt som elen kostade ca 20 öre i Syd Norge under samma tid.

När jag som elkonsument under sommaren kontaktade min el leverantör Vattenfall och frågade varför elpriset då var så fantastiskt högt och då överskred en krona per kilowattimme var deras svar att de pga av ett kabel mellan Norge och Sverige inte fungerade var tvingade att importera dyrare el från kontinenten. Det kan då vara intressant att notera att den svenska elmarknaden avreglerades genom politiska beslut 1993 och att man då införde en gemensam elbörs för de Nordiska markanderna kallad NordPool. 13 år efter det att denna börs infördes saknas dock fortfarande den mest nödvändiga och basala infrastruktur för att kunna överföra fysiskt el från de olika marknaderna.

Man kan altså givet detta med all önskvärd tydlighet konstatera att det inte är marknadskrafterna som tillåts att sätta priset på vår el när vi har en situation där vi trots ständigt minskande el konsumtion ständigt tvingas att betala ständigt högre elpris.

Nu med rådande lågkonjungtur kommer elförbrukningen att gå ned ännu mer. 2010 beräknas vi ha ett överskott motsvarande tre kärnreaktorer. Sverige håller på att omvandlas till en storexportör av el. 2015 förutspås ett överskott på 25 terawattimmar eller motsvarande fyra kärnreaktorer. Även i Norge och Finland räknar man med elöverskott 2015.

Paradoxalt dock och trots det faktum att sverige exporterar el och kommer att i ännu högre grad än vad som är fallet idag i en framtid exportera ännu mer el ändå med hänvisning till påstådd import av el tvingas betala ett pris på all el, även den som vi producerar själva inom landet då all el prissätts på marginalen genom en ytterst tveksam prissättningsmekanism av den dyraste importerade elen.

Tittar man lite närmare på elstatistiken så finner man lite märkliga detaljer. Första veckan i september exporterade vi 123 GWh till Danmark men importerade av någon anledning 8 GWh. Det verkar onödigt att importera några futtiga gigawattimmar från Danmark när vi samtidigt exporterar mycket mera. En förklaring kan vara att de importerade kilowattimmarna får bestämma priset på Nordpools elbörs och därmed på priset för de flesta elköparna i Sverige. I Danmark är elpriset betydligt högre än i Sverige och Norge, dels för att de inte har någon billig vattenkraft, dels för att de har mycket kolkraft för vilka de måste betala dyra utsläppsrätter för, ca 20 öre/kWh. Genom den lilla, för elförsörjningen onödiga, importen av dansk el får vi i Sverige betala danska elpriser trots att produktionskostnaden är mycket lägre i Sverige. Svensk elproduktion betalar i huvudsak inget för utsläppsrätter eftersom vi inte har någon kolkraft värt namnet i Sverige. Enligt Hyresgästföreningen m fl får svenska elkonsumenter betala ca 17 miljarder extra per år för utsläppsrätter, pengar som i stort sett oavkortat går till kraftbolagen (DN 28/9 2005). Vattenfall ensamt räknar med att håva in ca 15 miljarder/år på utsläppsrätter, och betalar för sina tyska kolkraftverk tillbaks ca 5 miljarder av dessa (Dagens Industri 1/11 2007).

Enligt teknologie doktor Göran Bryntse borde ingen svensk behöva någonsin betala mer än 35 öre för elen givet den produktions infrastruktur vi har idag i sverige m,ed den unikt billiga, miljövänliga och redan betalda vattenkraften samt den redan betalda och utbyggda kärnkraften. Som sagt produktions kostnaden enligt Teknologie Doktor Göran Bryntse för vår svenska el ligger idag på endast ca 10-15 öre per kilowattimma långt ifrån den krona vi tvingades att betala i sommras.

Elöverskott i Sverige

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1386188

Snåla med elen

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1389941

Elkonsumtionen kommer att rasa

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1387750

Germany has already shown that such a system can work. There, homeowners selling back renewably generated power are guaranteed to get four times the market rate charged to consumers for electricity. As a result, Germany has a thriving market in domestically generated energy, with 200 times the solar electricity output of the UK. The UK is planning to bring in a similar "feed-in tariff" system in 2009, although it is not yet clear what sort of price power-generating homeowners can expect. In the US, California and New Jersey are leading the way with feed-in tariffs in the range of 8 to 31 cents per kWh, depending on the contract and the time of day when the power was generated. go."

http://www.newscientist.com/article/mg20026851.600-how-to-unplug-from-the-grid.html?full=true

Rapport från Stanford: Elbilar bäst - E85 sämst

http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article515980.ece

Jag skulle vilja veta varför vi idag dels har ett el produktions monompol i sverige och varför inte (till den brevet riktar sig) nu aktivt medverkar i att se till att detta monopol och dessa uppenbara missförhållanden tas bort.

För att konkretisera problematiken så om jag idag som villaägare har ex egna solceller eller vindkraftverk måste jag betala skatt för den el jag producerar för eget bruk. Om jag bara använder elen för eget bruk slipper jag dock momsen. Den dag jag väljer att ansluta mig till elnätverket för ett kunna sälja ev överskottsel så måste jag dels betala anslutningsavgiften till nätverket (som om det är så att min nätverksleverantör anser att de måste bygga ut kapaciteten pga detta i sina nät kan komma att hamna på helt astronomiska belopp) betala avgiften för nödvändig utrustning som hamnar på 10 tusentals kronor samt dessutom betala skatt och moms på all den el jag producerar dvs inte bara den som jag säljer utan även den el jag använder för eget behov och som tidigare innan jag ansöt mig till nätet inte behövde betala moms för.

Enligt Lennart Söder, professor vid KTH i Stockholm finns det andra hinder. Antag att man idag sätter upp tio kvadratmeter solceller på taket. Värdet av den elen är ungefär 1100 kronor per år samtidigt som bara timmätningen kostar över 2000 kronor. Det vill säga det är en ren förlustaffär att sätta upp tio kvadratmeter solceller på taket enligt proffessor Lennart Söder.
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1173412&BroadcastDate=&IsBlock=

Dessa Svenska regler är unikt krångliga och tjänstgör idag som mer eller mindre oöverstigliga hinder allt i syfte att bevara ett el produktions monopol status quo. Om man går till ex Tyskland, Spanien eller Kalifornien så får man istället mer betalt för den el som man producerar och säljer till det gemensamma än vad man betalar för elen när man köper den. På så sätt gagnas den tekniska utvecklingen för att kunna producera miljövänlig, billig el. Idag och pga av de konkurrenshinder som föreligger på den svenska elmarkanden saknas dock helt de nödvändiga förutsättningar som måste till för att möjiggöra detta. Samtidig som de svenska skattebetalarna tvingas att betala hutlösa överpriser pga av helt igenom korrupta marknadsaktörer.

För mer information om konsekvensen av den svenska sk el avregleringen se nedanstående bok. Dock vill jag bara belysa det faktum att en sk avregelering för att kunna vara framgångsrik måste gälla alla aktörer på en marknad säljare så väl som köpare. Varför i så fall kan jag inte efter det att avregleringen trätt i kraft som privat konsument lagligen köpa el från ex Norge eller andra aktörer inte verksamma i Sverige? Varför och när detta inte går hur kan man då säga att den svenska elmarkanden är avreglerad? Avreglerad för vem? Återigen ett konkret konkurrens hinder som måste bort för att den svanska elmarknaden skall ha tillräckliga förutsättningar för att kunna fungera på ett acceptabelt sätt.

Avslutningsvis noterar jag att efter att tidigare ha värmt upp mitt hus mha elpanna och efter det att jag för egna pengar utan några som helst bidrag har bytt ut detta system mot en bergvärmepump samtidigt som jag grävt upp min källare och där installerat vattenburen golv värme så infinner sig denna rätt fantastiska paradox - jag har minskat min totala elförbrukning från tidigare 45.000 kwt per år till nu istället knappt 20.000 kwt per år dvs mer än en halvering men trots detta betalar jag idag MER för min total elkonsumtion idag än vad jag gjorde tidigare när all husets el kom via elpannan. Då är inte kapital kostnad, räntor etc för investeringen medräknad i kalkylen utan endast den löpande driftskostnaden. Detta är i sig en lysande illustration på hur absurd dagens elpolitik och konsekvenserna efter den sk avregleringen av vår elmarknad.

Sveriges husägare har tagit sitt ansvar och mer än så för att spara och hushålla med el ex genom installtion av bergvärme pumpar, värmeväxlare, tilläggsisoleting, lågenergilampor etc. El marknadens aktörer har dock på ett flagrant sätt misskött sina åtaganden och nu återstår ingenting annat än att låta oss skattebetalare få möjligheten att helt slippa ur dessa giriga aktörers klor. Vi har nu definitivt kommit till väg ände och ENDA vägen fram nu är att ni politiker dels helt avskaffar alla el produktions monopol och dessutom istället premierar lokal och decentraliserad el produktion så som redan idag görs i länder som ex Tyskland, Spanien och i staten Kalifornien.

När folkhemselen blev internationell : elavregleringen i historiskt perspektiv

http://www.bokus.com/b/9789185355990.html?pt=search_result

Inga kommentarer: