onsdag 14 januari 2009

Oil Slump Forces Rich Arab Countries to Run Deficits

Ett sätt att försöka ange ett lägsta pris för oljan är naturligtvis att studera produktions kostnaden. Det är eg bara relevant när man talar om enskilda privata oljebolag. Ett av oljemarknadens karrakteristika är just annars att olja idag inte lägre ägs av privata bolag utan att oljan till ca 90% ligger under nationella intressen.

I ett tidigare inlägg idag bifogade jag en intervju med Kjell Aleklett där han på frågan varför priset på olja fluktuerar så våldsamt då angav en av orsakerna till att produktions kostnaden var så stor mellan olika olje projekt och regioner. Ex sade han att man på vissa ställen i mellan östern kan ha en produktions kostnad på $1 per fat och att man i andra regioner ex för Kanadensisk oljesand kan ha kostnaden på mellan $50-70 per fat.

Men det är inte hela sanningen. Ett annat sätt att se på oljepriset är att detta kan definieras i allt högre grad av staters vilja att tjäna pengar och för att täcka sina budget underskott. De flesta oljeproducerande länder har dessutom aggresivt växande inhemsk befolkning och allt fler yngre som ställer krav på inte bara bra utbildning utan en plats i samhället och detta blir då ett annat sätt att ange var lägsta pris på olja ligger.

Nu säljs oljan till ett pris som ligger under brek-even för 7 av de Arabiska 10 största olje producenterna och där den största av dem alla dvs saudie Arabien nu flaggar för sitt första underskott i landets finanser på 7 år.

Detta är altså ett annat sätt att säga att priset på olja nu nått en definitiv lågpunkt och att allt talar för högre oljepriser framöver.

Oil Slump Forces Rich Arab Countries to Run Deficits
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=ai8ZshRIrB3E&refer=home

Inga kommentarer: