lördag 31 januari 2009

California's IOUs coming

Senaste nytt om Kalifornien. Till skillnad från USAs riksbank FED kan inte en stat som Kalifornien trycka egna pengar. Där upphör annars skillnaden. Både USA såväl som Kalifornien har dock det gemensamma att de inte längre har pengar för att betala för sina åtaganden I takt med att lånebehoven eskalerar och de utländska tidigare köparna av amerikanska statspapper ser mer risker än fördelar med att köpa dessa plus att dessutom pengarna nu behövs bättre till att stimulera deras egna inhemska ekonomier så kommer USA att trycka mer och mer pengar.

Staten Kalifornien däremot har ingen egen penga maskin utan måste helt förlita sig på att antingen se till att få pengar från mamma staten eller på något mirakulöst sätt se till att budgeten balanseras.

" The governor has proposed draconian spending cuts in virtually every department, as well as hefty tax increases, to close the widest deficit in its history."

Tyvärr blir konsekvensen:
"Individuals who already are vulnerable will be hit hard."

Innan besked ges OM man övht kommer att få några pengar så skjuter snart om bara några dagar staten Kalifornien upp sina betalningar och utfärdar skuldebrev istället till mängder av företag och miljoner av människor som därmed i sin tur inte kommer att kunna betala för sina åtaganden (man undrar om dessa då kan utfärda IOUs till bensinbolaget när de tankar, till mathandlarn, till elbolaget etc?). Man kommer dessutom att istället för att betala ut pengar även ge skuldebrev till en miljon pensionärer, blinda, handikappade och studenter.

Nu är inte Kalifornien ensamt om sina bekymmer. 46 amerikanska stater har underskott men det ser absolut värst ut för just Kalifornien där nu arbetslöshets siffran för December blev 9.3% samtidigt som husvärdet på bostäder sjunkit nu med ca 50% sedan våren 07. Det senare innebär lägre taxeringsvärden för bostäder och därmed lägre skatteintäkter för staten samtidigt som invånarnas förmögenhet (huset) rasat och bankerna kräver delåterbetalning av lånen.

Vissa hoppas nu att Kalifornien kommer att få pengarna från Obamas stödpaket och det talas om upp till $63.4 billions. I så fall får man väl förmoda att även de andra 45 staterna även de kan komma att kräva pengar de med? Pengar i så fall som altså inte finns utan måste tryckas.

"NEW YORK (CNNMoney.com) -- The world's eighth largest economy is on the verge of issuing IOUs. Suffering from both a $15 billion budget deficit and a multi-million dollar cash shortfall, California is days away from not having enough money to cover all of its bills."

California's cash crunch: IOUs coming
http://money.cnn.com/2009/01/30/news/economy/california_budget_crisis/index.htm?postversion=2009013018

Time to Sell Treasuries biggest Korean fund says
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/time-to-sell-treasuries-biggest-korean.html

Hyperinflation Riots and martial law?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/hyperinflation-riots-and-martial-law.html

I'll be back!
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/ill-be-back.html

Inga kommentarer: