tisdag 27 januari 2009

Beställnings jobb om Euron

När nu halva östblocket kommit med i Euroland framstår det som ännu viktigare att Sverige kan bedriva en självständig finans och penningpolitik, vi har en mycket exportberoende industri vi bör se till och underlätta för så att vi kan behålla den i Sverige.

De nytillkommna länderna i Europa har helt andra mål och behov än Sverige. Dessutom känns det väldigt ofördelaktigt att tvingas till en valuta som kommer att dominineras och hämmas av länder som Bulgarien, Estland, Grekland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Ungern. Sverige gynnas enormt av att stå utanför denna soppa av outvecklade länder och dras ned av deras problem.

Lär av historien och de Tyska erfarenheterna när Väst Tyskland till allt för hög valuta kurs anslöt det då helt ekonomiskt outvecklade öst Tyskland till sin ekonomi. Detta fick allvarliga konsekvenser för den Tyska reala ekonomin och i princip mer än 10 förlorade år av ekonomisk utveckling. Att idiotier i den finansiella ekonomin som ex fel satt valutakurs kan påverka den reala ekonomin dramatiskt finns det andraexempel på tex Argentina där den tidigare blomstande Argeninska ekonomin under 40-talet pga av sin felaktiga peggning mot dollarn totalt fick landets reala ekonomi att gå i sank för att aldrig sedan komma tillbaka.

Se upp med denna kampanj som nu pågår, det är ett beställningsjobb. Euro är inte gynnsamt för Sverige.

EMU-pessimisten: Nu borde vi säga ja
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\01\27\321486&sectionid=Ettan

SNS: Därför borde Sverige vara med i EMU
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\01\27\321441&sectionid=ettan

Bildt hoppas på ny eurodebatt
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\10\27\308274&sectionid=ettan

Tala för dig själv du
http://cornubot.blogspot.com/2009/01/tala-for-dig-sjalv-du.html

Euron och staters finansieringsbehov
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/euron-och-staters-finansierings-behov.html

Inga kommentarer: