torsdag 29 januari 2009

Sumobrottare har bättre fettkoll

"Livsmedelsverket måste fråntas rätten att utfärda kostråd till befolkningen. Generaldirektören bör avgå och lämna plats för någon som kan stå upp för befolkningens hälsa och inte för industrins ekonomi, skriver Lars-Erik Litsfeldt. "

"Sumobrottare är det mest fettskrämda folk jag känner till. De har lärt sig att sky fettet när de ska bygga sina kroppar. Andelsmässigt äter de mindre än hälften (12 E%) av vad Livsmedelsverket hoppas att vi ska komma ned i beträffande fettintag (25 E%).

Borde inte sumobrottarna äta mycket fett om man nu blir fet av det? Någon invänder att de äter så mycket, men varför äter de då inte det som innehåller mest kalorier för att spara tid och besvär?

Sumobrottarna har under 1 400 år lärt sig att kroppen styrs av hormoner och det är främst där man ska söka svaret på frågan varför man går upp i vikt. Miniräknare och kaloritabeller fungerar inte. Sumobrottaren får i sig 65-70 procent av sin energi i form av kolhydrater jämfört med Livsmedelsverkets råd om 60 procent. Livsmedelsverkets strävanden i kosthänseende skulle alltså fungera riktigt bra på ett träningsläger för sumobrottare."

Min kommentar: börjar inte allt fler i väst världen av idag så smått att likna små Sumobrottare? Är inte det en utveckling i så fall som nästan till 100% kan sägas korrelera med de nya kostråd som Livsmedelsverket propagerat för senaste decennierna?

http://www.aftonbladet.se/debatt/article3904654.ab

Inga kommentarer: