onsdag 14 januari 2009

Wallenberg in i Boston Powers

Det rör på sig för batteriföretaget Boston Powers som vi skivit om tidigare på denna blogg. I denna finansturbulens lyckas bolaget att ta in motsvarande 450 miljoner kronor där med detta Wallenbergs går in som en av de största delägarna. Dock har tydligen de tidigare planerna på börsintroduktion lagts på hyllan.

"Boston Powers batteri bygger på ett 30-tal förändringar i en litumjon-cell, en slags andra generationens batteri. Litium-jonteknologin uppfanns mitt under oljekrisen på 1970-talet, kommersialiserades av Sony på 1990-talet, och används idag i alla mobiltelefoner och bärbara datorer.

Det är den ökade livslängden som gör det miljövänligt. Sonata kan laddas upp och ur runt 1 000 gånger, enligt bolaget tre gånger mer än konkurrenternas batterier. Det är det första datorbatteri som fått nordiska miljömärket Svanen, och det första som Kina försett med eco-stämpel.

Även om hon är förtegen om nästa steg, är det ingen hemlighet att Christina Lampe-Önnerud siktar på att utveckla litium-jon batterier för el- och hybridbilar. För tre månader sedan startade bolaget ett nytt utvecklingslab som enbart kommer jobba med transportbatterier, eller som det kallas på branschslang – ’large format’. Det handlar om allt från elcyklar till undervattensfordon och bilar. Några prototyper är redan klara.”Vi har diskuterat både med amerikanska och europeiska biltillverkare. Boston Power är visserligen bara ett litet bolag, men vi kan otroligt mycket om batterisystem och vi kan erbjuda partnerskap, som vi har med HP.”

Visar att det finns dels intresse för energi sektorn, ny teknik och att pengar finns tillgängliga om bara bolagen är tillräckligt intressanta.

Wallenberg in i Boston Powers
http://www.va.se/nyheter/2009/01/13/wallenbergs-satsar-pa-gron/

Time for Tessla?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/time-for-tesla.html

Inga kommentarer: