måndag 19 januari 2009

Mer om LED

Vi räknar med att lysdioderna ska halvera energiförbrukningen jämfört med lysrör som ofta används idag, säger Peter Rylander som är teknikansvarig på kyl- och frysföretaget Wica i småländska Vislanda.

Företaget planerar att starta tester i kyl- och frysdiskar efter nyår. Initiativet kommer från Coop, Axfood och Ica som hoppas sänka elnotan med hjälp av de strömsnåla halvledarna.

Lysdioder älskar kyla. I minus 20 grader ökar ljusstyrkan med 20 procent jämfört med rumstemperatur. Samtidigt ökar livslängden. För de lysrör som idag ofta belyser kyl- och frysdiskar är det precis tvärtom. Ljusutbytet kan mer än halveras av kylan.

Peter Rylander ser fler skäl till att lysdioderna passar utmärkt ihop med kylda varor:
• Diodernas värmestrålning är minimal, vilket gör att livsmedlen inte blir uppvärmde.
• De ger inte ifrån sig uv-ljus som kan ha en blekande effekt på livsmedel.
• Man kan anpassa ljusfärgen efter varan som ska belysas. I köttdisken kan man välja lite rödare ljus, medan varmvitt passar bättre i mjölkdisken.

Lysdioderna ska in i kylan nu
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article480182.ece

Fastighetsägarna Stockholm har fattat det unika beslutet att ta bort alla glödlampor ur sortimentet. Fortsättningsvis kommer vi enbart att erbjuda belysningsprodukter som är bra ur ett miljö- och klimatperspektiv. Vi vill tydligt markera att privata fastighetsägare går i bräschen och aktivt bidrar till en lägre energianvändning och ökad klimathänsyn.
Under en lång period har Fastighetsägarna Stockholm informerat och utbildat medlemmarna om vikten av att använda energi- och miljövänliga alternativ och många fastighetsägare är sedan länge mycket energi- och miljömedvetna. Nu tas alltså nästa steg, att helt enkelt ta bort några av de sämsta produkterna från hyllorna.
- Våra medlemmar ansvarar för belysningsinstallationer i trapphus, källargångar, tvättstugor, garage med mera. I alla dessa installationer finns det alternativ till glödlampor som är mindre energikrävande och totalekonomiskt mycket bättre, säger Per Forsling, energispecialist, Fastighetsägarna Stockholm.

Fastighetsägarna Stockholm fattar ett viktigt miljöbeslut – tar bort glödlampor ur sortimentet
http://www.fastighetsagarna.se/web/Fastighetsagarna_Stockholm_fattar_ett_viktigt_miljobeslut_-_tar_bort_glodlampor_ur_sortimentet_1.aspx

Så halverade han energinotan
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article462814.ece

Inga kommentarer: