måndag 4 maj 2009

Unveiling the beauty of statistics for a fact based world view

Här är hemsidan för det verktyg kallat Gapminder Hans Rosling, hans son samt sonhustru utvecklat. Verktyget och bolaget ägs idag av Google där även son och sonhustru idag är anställda.

Hemsidan hittar ni här
http://www.gapminder.org/

Här en liten tutorial om hur man kan använda verktyget
http://graphs.gapminder.org/world/#$majorMode=chart$is;shi=t;ly=2003;lb=f;il=t;fs=11;al=30;stl=t;st=t;nsl=t;se=t$wst;tts=C$ts;sp=6;ti=2007$zpv;v=0$inc_x;mmid=XCOORDS;iid=phAwcNAVuyj1jiMAkmq1iMg;by=ind$inc_y;mmid=YCOORDS;iid=phAwcNAVuyj2tPLxKvvnNPA;by=ind$inc_s;uniValue=8.21;iid=phAwcNAVuyj0XOoBL%5Fn5tAQ;by=ind$inc_c;uniValue=255;gid=CATID0;by=grp$map_x;scale=log;dataMin=194;dataMax=96846$map_y;scale=lin;dataMin=23;dataMax=86$map_s;sma=49;smi=2.65$cd;bd=0$inds=

Hans Roslings vision - att göra all data tillgänglig och möjlig att presentera i ett dynamisk sammanhang. En bild säger mer än tusen ord, ingenting är så tråkigt som att plöja igenom statestik - bägge dessa "ordspråk" talar för denna lysande affärside.

Problemet kan vara tillgänglighet av data, att data är standardiserat och i tillgägligt format rent tekniskt men mycket av all avärdens data finns idag tillgängligt.

Detta är ett verktyg som med fördel skulle kunna användas för att dynamiskt åskådliggöra inte minst tillgången, reserverna, efterfrågan av energi i världen. Här är största problemet dels att mycket av böckerna är kokta samt att mycket information hanteras av olje producerande stater som statshemligheter.

Och här hittar ni mycket matnyttiga presentationer:
http://www.gapminder.org/videos/

2 kommentarer:

Cornucopia? sa...

Skilj på statistik och data. Gapminder presenterar väl bara data. Statistik betyder att det finns någon analys som säger huruvida datat är relevant...

In the end we're all debt sa...

Tja all data ligger till grund för analys och statestik finns det sedan oherrans massa varitaioner av. Allt ifrån beskrivande statistik typ medelvärde, median, standardavviokelse till analytisk statestik med signifikant analys, konfidensintervall, korrelatioons regressions analys och kappalofficient etc.