tisdag 5 maj 2009

Glutenintolerans vanligare än man trott

Minst och mycket lågt räknat Ca 90.000 svenskar antas idag av forskare lida av Celiakli, eller som man vanligtvis kallar det Gluten intollerans. Gluten finns i mat lagad av vete, råg och korn. Men idag känner bara lite drykt hälften av dessa till att de lider av sjukdomen. Istället kan de ha diffusa symtom som depression, ont i magen och trötthet som de i många fall tror och antar är normala tillsånd men som de altså inte skulle behöva dras med.

Det finns utöver detta en stark koppling mellan gluten intollerans och psoriasis där många dokumenterade fall psoriasis pasienter kunnat bli kvitt sina besvär genom att helt enkelt utesluta gluten i sin kost. Problemet är att det tar lång tid för kroppen att rensa sig från gluten och även om man äter glutenfritt kan det gott och väl ta 6 månader innan besvären avklingat helt. Dessutom behövs endast mycket ringa mängder gluten ex mjöl i sås redning någon enstaka gång för att man skall hindra processen att bli besvärsfri.

Så enklaste vägen fram och som utöver detta även ger andra stora hälsovinster är att helt enkelt hålla en strikt LCHF diet med mycket mättat fett, kött, mjölk, ost, smör och grädde från naturbetande djur, fisk helst frifångad, Kyckling och ägg från frigående ekologiska höns och ovanjordsgrönsaker.

Så med detta finns bevisligen tre grupper av människor som har rejäla vinster att hämta genom att lägga om sin kost till LCHF; överviktiga, diabetes drabbade samt gluten intoleranta. Snart kommer alla idrottar dessutom inse de betydande hälso såväl som resultatmässiga vinster som ligger i att bygga upp sin kropp mha en naturlig LCHF diet.

Vi väntar med spänning på Frank Nilsons bok "Istället för doping" som redan nu går att beställa. http://butik.pagina.se/fb_produkt.asp?art=9789172411753

"Celiaki, eller glutenintolerans betraktas av forskarna som en dold sjukdom. Betydligt fler än de som diagnostiseras tros lida av sjukdomen som angriper tunntarmens slemhinna. Från Umeå universitet leds en studie som syftar till att ta reda på hur vanligt det är med glutenintolerans och hur sjukdomen ska förebyggas.

En viktig orsak till att hitta fler som lider av sjukdomen är att obehandlad celiaki kan leda till andra allvarliga sjukdomar som till exempel benskörhet och depressioner."

Vetandets Värld: Svårt för unga som inte tål gluten att följa diet
I programmet intervjuas forskarna Annelie Ivarsson och Cecilia Olsson samt Maria Nordlund och Emma Wuopio, två unga kvinnor som fick diagnosen celiaki redan som spädbarn.
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=2780078

Och kolla här vad Kostdoktorn berättar om:

Schizofreni och LCHF
http://www.kostdoktorn.se/schizofreni-och-lchf

Inga kommentarer: