tisdag 5 maj 2009

Amerikaners dåliga buffert

Flute skriver nedan en kommentar om hur de Amerikanska hushållens ekonomisk buffert ser ut.

"50% of Americans said they have only a one-month cushion - roughly two paychecks - or less before they would be unable to fully meet their financial obligations if they were to lose their jobs"

Väl värt att beakta i synnerhet då det finns betydande skillnader mellan ffa USA och Europa där de senare i betydligt högre grad har ett utbyggt samhälls skyddsnät som till delar kan fånga in de som tvingas att lämna arbetsmarkanden under perioder.

I USA existerar inte detta så när hushåll som inte har någon buffert drabbas negativt och oförutsett så kan det mycket snabbt gå utför. Detta är en av anledningarna till att USA satsar betydligt aggresivare nu på att försöka sparka igång sin ekonomi mha olika ekonomisk stimulans paket än vad som är fallet i Europa. De Amerikaner som kritiserar Europa, Tyskland för detta inser helt enkelt inte skillnaderna i systemen.

http://flutetankar.blogspot.com/2009/05/amerikaners-daliga-buffert.html

Någonting som överhuvud taget inte alls kommenteras i svenska media är det faktum att allt starkare röster protesterar runt om i landet mot föreslagna och kommande skattehöjningar i USA.
http://www.youtube.com/watch?v=4IOfTQ6znP4

Och i Sverige förtsätter konkurserna att öka om än i mindre snabb takt än tidigare:

Enligt kreditupplysningsföretaget UC ökade företagskonkurserna i april med 34 procent jämfört med samma månad förra året.I mars var ökningstakten 85 procent.
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2812915

Inga kommentarer: