måndag 11 maj 2009

Kronan

De av er som följde hockey VM under föregående vecka och som då händelsevis såg Lettlands lag kunde notera att laget sponsrades av inga mindre än Swedbank. Det stog Swedbank lite var stans på Lettländska hockey mannarna. Swedbank vill alltså öka ytterligare sin exponering idag mot just Lettland och lägger därför ner miljon belopp på denna typ av marknadsföring.

För Sveriges vidkommande är det just de Baltiska ländernas ekonomiska situation som blir avgörande för svenska kronutvecklingen. Som Flute skriver i nedanstående inlägg så stärks nu kronan mot i stort sett alla andra valutor. Här finns altså inprisat förhoppningen att svenska statens penga inpumpning i dessa ekonomier skall innebära att länderna inte behöver devalvera som annars är det som kan stöka till rejält detta läge.

Hur stora är eg kreditriskerna och kommer Lettland att till sist ändå tvingas att devalvera? Redan idag uppges ca 50% av alla Letter vara beredda att lämna landet pga den finansiella krisen och där har vi ännu inte i den reala ekonomin sett det värsta där ännu. Personligen tror jag att de endast svårligen kan ta sig igenom det stålbad det innebär att inte devalera och att detta nog är något vi kan komma att få se till sist i alla fall.

För svensk vidkommande kan detta dels resultera i stora penga injektioner från svenska staten (skattebetalare) till Lettland, trots detta riskeras ev ändå en devalvering med medföljande kronförsvagning och krav på att penga akut öppnas för de svaenska bankerna. Svenska skattebetalare betalar i så fall mångdubbelt och flera gånger om för bankernas usla kredit hantering och sanslöt expansiva marknadsexpansion på andra sida östersjön.

Samtidigt fortsätter Swedbank sin marknadsföring i dessa länder. Känns på ngt sätt lite malplacerat..

Tre Kronor sponsrades av Svenska Spel, vet inte riktigt vad man eg kan utläsa av detta?

Kronan stärks
http://flutetankar.blogspot.com/2009/05/kronan-starks.html

Hälften vill lämna Lettland
Finansminister Einars Repse har bett samtliga ministrar ge förslag på nedskärningar med 20-40 procent av budgeten.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2745123.svd

Inga kommentarer: