onsdag 13 maj 2009

Kropp och själ, frukt och fett

Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket medverkade i gårdagens sändning av Kropp och Själ i polemik mot Annika Dahlquist.

Hon fick frågan - hur många är det som följer era råd och hur många är det? Svaret blev svävande men det är uppenbart även för Livsmedelsverket inte särdeles många så mycket kunde man enas om i programmet.

Har ni gjort några studier på att ex medelhavskosten är bättre var en annan fråga som Mattisson fick. Mattison svävade istället för att svara på frågan genom att hänvisa till "studier" så klart är att Livsmedelsverket inte har någon egen erfarenhet alls utan bara sammanställer vad andra studier gjort.

Dahquist som själv blev anmäld av Socialstyrelsen, vilket i förlängningen innebar att hon fick sluta sin tjänst som allmänläkare på Njurunda vårdcentral i Sundsvall. Hon hade sedan ett hot om yrkesförbud hängande över sig under flera år. Anmälare var två stycken dietister bla nuvarande ordföranden Elisabeth Rothenberg, Dietisternas Riksförbundets ordförande ända till dess att Socialstyrelsen insåg det befängda i situationen och hävde anmälan

I programmet framkom dessutom att Livsmedelsverket försökt att inför programmet styra programmet och vilka frågor som skulle tas upp.

Sedan har Mattison mage att komma och påstå att LCHF angängarna är aggresiva och hotfulla.

Rolig var Charlotte Erlandsson-Albertsson proffessor som bjöd på stor underhållning när hon dels i ena andetaget säger att fruktos är ett elände som kroppen dels inte har något behov av, skapar inflammationer och som i princip lagras direkt i kroppen som bukfettma (farligaste typen av fettma) och att man aldrig skall äta frukt som mellanmål medans hon samtidigt anser att man måste äta frukt som ju innehåller förutom vatten just ffa fruktos.

Nedanstående näringssammanställning är nog fakta sammanhang som även dietister och Livsmedelsverket borde ta till sig. Jämför ex näringsinnehållet i ett äpple med en leverbiff eller ett ägg och man inser att frukt är något som inte bara är dyrt, det är även mycket överskattat som näringsämne.

Procent av dagligt rekomenderat intag i 100 g matvara
http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/vitamin-frukt-agg-lever-makrill5000d2.jpg

Istället för att jaga människor som önskar bara att få vara ifred och äta sin naturliga mat borde Livmedelsverket och alla dietister verka för att vi får bra mat för ex våra sjuka. Något som sannerligen inte är fallet idag där den mat som kokas ihop i centrala anläggningar och sedan skeppas ut över landet snarare kan liknas vid kemiska hopkok än mat.
http://jdettner.blogspot.com/2009/05/sjukhuskosten-ar-sjuk.html

Och här idag en uppföljande artikel från SvDs utmärkta artikelserie om central lagad mat:

Vårdmat på löpande band
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2881735.svd

Nya Karolinska byggs utan kök
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2881967.svd

Hela detta system är uppbyggt kring att maten sedan skall microvärmas. Eftersom alla idag har mycket ont om tid, används Microvågsugnen flitigt. Vi har ännu inga bevis för hur farligt det är men den forskning som finns visar tydligt att micromat är död mat och kan var cancerframkallande. En person som äter micrad mat varje dag uppvisar samma blodbild som en cancerpatient. Mjölk som värms upp i microugnen förändras, enzymer och aminosyror förstörs, PH värdet ändras och näringsvärdet minskar. Vad händer med välling och barnmat som värms i microugnen ? Det kanske inte finns bevis, men den man, Dr. Hans U Hertel, som avslöjade detta belades med talförbud, mordhotades och stämdes för förtal. Det säger en hel del. Sedan kan Mattisson beklaga sig hur mycket hon villmot det faktum att nu allt fler inser det befängda i etablisemangets kostråd, att det är etablisemanget som har resurserna och penmgarna vid sin sida gör att detta i realiteten är Davids kamp mot Goliat.

Undrar om kunnige Joakim Dettner har någon fakta om hur det eg förhåller sig med micrad mat och dess näringsinnehåll? Skulle i så fall vara oerhört intressant att ta del av dennes kunskaper i detta. Kanske dags nu att slänga ut micron och sätta in en expressobryggare istället?

Det är dina och mina skattepengar som används till dessa idioter och som sponsrar deras verksamheter och rekommendationer. Problemet är snarare att alltför många idag är allt för passiva och flata för att protester mot att dina skattepengar används för betala lönerna till människor vars främsta mål är att inbilla oss att vi skall livnära oss på luft och vatten och vars kostråd gör oss allt sjukare.

I dessa besparingstider är det bästa vi kan göra att helt lägga ner Livsmedelsverket.

"Kropp & Själ, tisdag 12 maj 2009 10:03
Fettkosten debatteras. Programledare: Ulrica Hjalmarsson Neideman. Sänds även kl. 00.03 och i en nerklippt version på söndag kl. 07.03. Förvirringen är total. Ingenting går att äta längre. Socker blir man fet och beroende av, kött ger cancer, smör höjer kolesterolet, pasta påverkar blodsockret för mycket och frukten gör dig fet. Allt verkar farligt, men äta måste man ju. Hur ska man bära sig åt? Senaste året har det pågått en het debatt huruvida man ska äta mest fett eller kolhydrater. Allmänläkaren Annika Dahlqvist blev av med sin livslånga övervikt när hon bytte ut bröd och frukt mot smör och kött. Hon mår så bra av sin kost att hon vill omskola hela Sveriges befolkning och göra matrevolution. På andra kanten råder den medicinska expertisen med Livsmedelsverket i täten att äta mindre mättat fett och mer grönt. Dagens Kropp & Själ försöker bringa ordning i råden om vår mat. Kanske finns det mer likheter mellan de olika lägren än man kan tro.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neidem "
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1743425&BroadcastDate=&IsBlock=

Varning för fruktbluffen
För att summera det hela bör vi inte vara för snabba att haka på dreven. Och beträffande Livsmedelsverket anser jag att det stämmer vad som stod i rubriken till artikeln i Dagens Medicin: ”Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten”. Att ge generella kostråd är en uppgift som visats vara för komplicerad för Livsmedelsverket.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article5124640.ab

Inga kommentarer: