lördag 9 maj 2009

Sverige - Kanada i går

Ingen videra upplyftande historia i går matchen mellan Tre Kronor och Löven från Kanada. Ibland är sport bara nästan inte nyttigt att titta på för det allmänna välbefinnandet och i går var vi nära en sådan upplevelse. Seega, seega svenska ben som i alla moment verkade sakna den där lilla extra gnistan när det verkligen gällde. Planlöst petande med klubbor och gärna dessutom med en hand. Kanada däremot formligen lyste av energi och vilja. I de matcher jag sett Kanada tidigare i denna turnering tyckte mig i går se ett helt nytt lag.

Kanadensiska spelare är sedan banrnsben uppvuxna med turnespel och de får med sig med modersmjölken att det gäller att hushålla med resurserna under många dagars intesivt hockeyspel som en Cup innebär. På något sätt lyckas man att hushålla sina krafter tills dess man verkligen behöver dom. Det är sällan Kanada vinner mot sämre lag med 12 - 0 utan de verkar istället alltid kunna spela så att de inte tar ut allt på en gång och på så sätt kan vara fräsha för nästa duvning. Och Kanada vinner med mycket få undantag de matcher som de måste vinna och när det verkligen gäller är de oftast som bäst.

Sedan under pausintervjuerna och när Tommy Boustedt berättade om vad kronorna gjort efter matchen mot Tjeckien så sade han att det varit en lungn kväll med mat sent på kvällen och läggning kl 01.00.

Va? Hörde jag rätt? Läggning 01.00 efter en tuff mach och som uppladdning inför en ännu tuffare dagen efter mot ett lag som Kanada? Trodde alla idrottare visste att den enda effektiva sömnperioden och som inte kan ersättas av andra sömntimmar är de som motsvarar ca 22.00 - 01.00 och det är där den djupa som som ger verklig återhämtning sker. Och här missar våra kronor totalt sin möjlighet till välbehövlig vila för att istället sitta och äta och snacka fram till över midnatt.

När man vet detta blir man inte förvånad över att Tre Kronor vare sig mentalt eller fysiskt ens kom i närheten av att någonsin hota Kanada under gårdagens match.

Inte ens i närheten
http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_2864181.svd

2 kommentarer:

Johan Crona sa...

Kanske berodde den sena läggning på att man har svårt att somna på en gång efter en sådan fysisk urladdning. Kroppen är fylld med adrenalin etc.

Men visst låter det lite märkligt.

jack sa...

Visst var Canada bättre eller svåra komma nära mål på men med en dag till vila så tror jag de haft mer krut igår.
Tackar även fär en mycket läsvärd blogg.