onsdag 20 maj 2009

Mathematical random suckers theory

Igår blev jag uppringd av en telefonsäljare som ville sälja "marknadens vinsttätaste spel". "Vi har vänt på koncepten så att istället för att betala ut några få storvinster så gödslar vi med många mindre vinster så att sannolikheten att vinna varje gång blir jättestor". "Varje månad delar vi ut 25.000 vinster och en lott kostar bara 120 kr per månad".

Efter att ha ställt lite mer detaljerade frågot till säljaren där denna även blev tvungen att tala med överordnad för att få fram alla fakta kom följande fram:

- Av totala antalet möjliga månadsvinser är endast 14 vinster varierande från 3.000 kr ända up till 1.5 m sek. Sannolikheten att vinna någon av dessa blir då blir 0,000056.
- Endast en vinst varje månad möjlig på 1.5 m sek och sannoliketen altså att vinna denna blir 0,000005.
- 13 vinster av dessa 14 ligger på mellan 3.000 kr till 30.000 ke och sannolikheten altså att vinna någon av dessa blir 0,000052.
-Alla övriga vinster i detta "vinst täta" spel där totalt 25.000 vinster delas ut varje månad motsvarar som mest ett värde av 120 kr (då får man en ny lott) eller mindre som ex en badboll, necessär eller handduk.

Någon som tycker detta var ett bra upplägg? Personligen tror jag det kan bli dyra handdukar, necessärer och badbollar.

Kanske ett dotterbolag till JP Morgan som försöker hitta kreativa sätt nu med konkande derivat marknad att få in lite kulor?

Kanske en ide vore att i förväg sälja paketerade lotter som ett "structured investment vihecel" och där man matematiskt räknar ut sannolikheten att varje paket kan få in 1.5 m sek vinsten och sedan även belåna dessa 95% för att få ytterligare lite hävstång?

Gäller bara nu att hitta en bra och lönsam matematisk sannolighetsserie och modell alla kan tro på. Skit samma, inga ekonomer begriper sig i alla fall på vare sig statestik, matematik, sannolikhetslära och random serier. Så vi ljuger bara ihop nått. Mathematical random suckers theory är dock ett bra namn på modellen. Första steget är att hitta ett kredit institut som kan ge oss AAA rating. Eftersom vi säljer detta som en obligation så är det vare sig lotteri mynigheten eller försäkrings inspektionen som kan lägga sig i vad vi gör. Kanske får vi Nobelpris? Om det visar sig vara fel kan vi bara ta tillbaka allt efter det vi cashat in all kosing och alla pris. Vilka pensions stiftelser skall vi gå på först?

Anybody game for it?

Inga kommentarer: