torsdag 14 maj 2009

Caged Salmon Go Vegetarian as Nutreco Cooks Up Bean, Seed Diet

En artikel som visar på utmaningarna för fisk produktion. Klart är att fet fisk som lax när den lever i vilt tillstånd har en överlägen sammansättning av Omega 3 fetter och att ju mer odlad lax matas med vegetabilier och icke fisk protein ju sämre värden blir det. Problemet är att du som konsument idag omöjligen kan få någon information om detta idag när du köper din lax. Har har fiskindustrin inte alls dragit sitt strå till stacken vad gäller att informera oss konsumenter och skapa de produkter som vi sedan kan vara beredda att betala mer för.

Grundproblemet är dock att med ständigt mer människor som är i behov av just fisk som det överlägsna näringsmedel det är. Givet att nu haven i rask takt töms på sitt innehåll av vild fisk, ju större är risken att vi människor i framtiden kommer att tvingas att äta fisk med allt sämre näringsinnehåll.

Man skall hålla i minnet att det är först efter ett intensivt arbete och laborerande med lax födan som nu odlare har lyckat komma ned i en ration 2.5 ggr kg fisk som behövs för att producrea ett kilo lax. I sitt naturliga tillstånd när laxen själv får välja sin föda är ration istället ca 5 ggr 1 ellet tom så högt som 10 ggr 1. Att man nu kommit ned så lågt som 2.5 ggr 1 beror bara på att proteindelen i laxens föda minimerats till ett absolut minimum och att man ökat andelen fett
vs protein istället i det man matar laxen med. Problemet är att om man utesluter fisk proteiner helt så växer helt enkelt laxen sämre, vilket naturligtvis inte ligger i odlarnas intressen som vill ha snabb utväxling på sitt kapital och att i kombination med allt högre grad av vegetabiliska oljor fetter så minsas andelen nyttiga Omega 3 fetter i laxen.

Sedan är det ju så att även för fisk odling är riskerna betydande för olika sorters virus och sjukdomar som i vissa fall riskerar att helt ödelägga ett odlingsbestånd. Detta är en risk som ökar i takt med att hanteringen industrialiseras i allt högre grad samtidigt som fiskens egna immunsystem riskerar att försvagas när den matas med allt mer "artfrämmande" föda.

Vi fick galna ko sjukan när kor matades med mjöl från ko kadaver. Vi kan bara hoppas att något liknande inte riskerar att inträffa i framtiden relaterat till vår odlade matfisk.

Här några citat att fundera över:

"With almost two wild fish needed to raise a single caged salmon, trawling the seas for fodder has become too costly to sustain a $79 billion farmed-fish industry that’s set to eclipse wild fishing in size. "

"Without vegetarian food, fish farmers are on course to run out of supply to feed the world’s appetite for filets and fish fingers, as wild stock teeters on the verge of collapse from pollution and overfishing."

"Aquaculture, or growing fish in enclosed ponds or cages in the sea, expanded 8.7 percent annually from 1970 to 2006 and now accounts for almost half of world’s seafood production, a 2008 United Nations report shows. By contrast, commercial fisheries may be exhausted in less than three decades, the World Wildlife Fund estimates, boosting demand for caged Norwegian salmon, Chinese carp, Vietnamese Tilapia and Thai shrimp."

"So far, only 92,000 farms around the world -- less than 1 percent -- live up to practices endorsed by a group of retailers that sets standards on nutrition, sourcing and breeding practices."

"Last year, the U.S. Food and Drug Administration banned the import of Chilean salmon after antibiotics were found and the Hong Kong government stepped up testing of fish feed after contamination with the industrial chemical melamine."

I denna debatt glömmer man helt bort det faktum att fisk idag fiskas för att användas som torrfoder till bla produktion av industrialiserat gris, höns, nött kött och ägg.

Ca 33 procent av den fisk som fångas i världen blir kött djurs foder. Enligt statistik från Fiskeriverket har upp till 80 procent av all fisk som årligen fångats i Östersjön malts ner till fiskmjöl som främst gått till kött djurs foder.

Enligt Worldwatch Institute blir 38 procent av världens spannmål (vete, havre, korn med mera) kött djurfoder. Enligt Naturvårdsverket används 75 procent av det spannmål som odlas i Sverige som djurfoder. 95 procent av de sojabönor som odlas i USA används till djuruppfödning.
50 procent av den föda som produceras varje år i världen går till djur som föds upp för att bli mat.

Låter vi istället dessa djur äta sin egna naturliga mat ex gräs slipper vi oskick som antibiotika då djuren får ett naturligt starkare immunsystem, vi får ett bättre näringsvärde med perfekt andel omega3/omega 6 ratio i köttet och det blir fisk kvar i haven som i högre grad då räcker till naturlig mat, inte bara för laxen utan även sillen och makrillen. Ger vi linfrön till hönsen producerar de omega 3 ägg.

Sedan tycker jag personligen att det kan vara bättre att i högre grad än idag ersätta laxen med sill som är en fisk som effektivare utnyttjar havets proteiner då den ligger längre ned i närings kjedjan än laxen. Regeln för energi omvanlingen per steg i naturen värde kjedja är som bekant att varje steg där ett djur äter ett annat innebär att ca bara 10% av totala energimängden kan tillgodogöras genom att lagras i köttet och att ca 90% av energin försvinner. Så ju högre upp i närings kjedan det djur befinner sig som vi äter deasto flerb sådana tämligen improduktiva energi omvanlingar har skett. Så istället för att äta lax som i sin tur äter sill så ät istället sillen direkt. Det finns mycket sill i haven men den kustnära sillen har fiskats ut i stor utsträckning. Och den sill som vi får är altså vildfångad inte odlad och har fantastiskt näringsinnehåll. Synnerligen bra mat.

Visste ni ex att Ålänningar anses vara en av jordens längsta befolkningar? En orsak till detta anses vara att man alltid i den Åländska kosten haft sill och strömming på bordet till frukost, lunch och middag som en "precourse", förrätt etc. Givet sillens lysande näringssammansättning och innehåll har detta inneburit att Ålänningar sedan generationer och århundraden ätit bästa för oss människor tänkbara föda. Kanske en tradition vi bör ta efter?

Här ett gott sill recept:
http://www.svensksmak.se/?action=show_recipe&id=452

Husets rödvinsmarinerade sill
http://recept.nu/1.220727/recept.nu_redaktionen/smaratter_amp_tillbehor/fisk_skaldjur/husets_rodvinsmarinerade_sill

Sill på Italienska
http://recept.nu/1.128315/monika_ahlberg/varmratter/fisk_skaldjur/sill_pa_italienska/varmratter/

Och här oändliga mängder förslag på sill rätter

http://www.dinnerbase.com/recept/sill.htm?query=sill&showImg=&image=false&offset=0&fuzzy=false&entre=false&main=false&dessert=false&arla=true&coop=true&ica=true&ick=true&svt=true&rnu=true&tln=true&men=true&batchSize=50


Caged Salmon Go Vegetarian as Nutreco Cooks Up Bean, Seed Diet
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=aveRGYjrrNSM&refer=home

Det Rosa guldet
http://svtplay.se/v/1458048/uppdrag_granskning/del_7_av_22?sb,p103536,2,f,-1

Plöjningsfritt Jordbruk
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/plojningsfritt-jordbruk.html

Inga kommentarer: