onsdag 13 maj 2009

Brunt Fett

Att det är skillnad på fett och fett har vi talat om tidigare på denna blogg. Debatten har rasat om ex mättade fetter är farliga (vilket naturligtvis de inte är) och hur skadliga de vegetabiliska oljorna med hög andel Omega 6 är. Att Omega 6 inte alls är bra för personer med inflammatoriska leder är bevisat medans Omega 3 fett då istället är desto nyttigare är även detta klart.

Men det finns även skillnade i det fett som kroppen lagrar fettet på. Antingen lagras fett som sk vitt fett ex runt buken och detta är inte särdeles hälsosamt eller så lagras det som sk brunt fett som visar det sig har betydligt högre ämnesomsättning än det vita.

"Kyla och brunt fett ger möjlighet att behandla fetma på nytt sätt

Sven Enerbäck, professor vid institutionen för Biomedicin, Sahlgrenska akademin är en av de forskare som i veckan publicerar sina upptäckter i tidskriften The New England journal of Medicine.

Studier som Enerbäck och andra forskare genomfört visar att vuxna människor använder brunt fett för att omvandla energi till värme. En upptäckt som i framtiden kan ge nya möjligheter att behandla övervikt och fetma.

Det man hittills trott är att det bruna fettet som finns hos spädbarn försvinner med tiden, men de nya studierna visar nu att så inte är fallet. Bruna fettceller har hittats även hos vuxna, i halsens nederdel, strax ovanför nyckelbenet.Området med bruna fettceller i halsen testades genom att fem försökspersoner, klädda i tunna kläder, fick vistas i ett kyligt rum ett par timmar.

Forskare undersökte därefter detta område med hjälp av PET-teknik och upptäckte då att ämnesomsättningen i genomsnitt var femton ggr högre än i den intilliggande vita fettvävnaden.

Resultat som visar att det bruna fettet kan ha stor betydelse för ämnesomsättningen. Enerbäck tror att den nya upptäckten kan ge nya och goda möjligheter att behandla fetma i framtiden. En spännande behandlingsidé som bygger på tanken om att öka kroppens fettförbränning istället för att endast fokusera på att minska energi-intaget."
http://www.biomedicine.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter+Detalj?contentId=877508

Studien har fått stor internationell uppmärksamhet och nedan hittar ni articklar om detta bla i Times Magazine.

Brown Fat: A Fat That Helps You Lose Weight?
http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1890175,00.html

Studies Find A Way Adult Bodies May Fight Obesity
At the moment, however, the only safe way to activate brown fat is to stay chilly, right at the verge of shivering, for prolonged periods. That reproduces the conditions that led to the evolution of brown fat -- namely, life-threatening cold in babies and small furry animals that cannot put on clothes to keep themselves warm.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/04/08/AR2009040804290.html

Inga kommentarer: