onsdag 6 maj 2009

"Räkna med ränta på 6 procent"

Att vi just nu bevittnar historiskt och exeptionellt låga räntenivåer är det väl ingen som betvivlar? Att det är många låntagare som gynnats av detta senaste åren givet att man behåller jobbet är väl inte heller detta något som allt för många skulle argumentera emot? Frågan är bara hur många som nu idag lägger undan för framtiden, amorterar av på sina existerande lån? Nu börjar bankerna i allt högre grad prisa in en betydligt högre ränta i sina kalkyler och man kan ställa sig frågan hur många hushåll som framöver kan komma att drabbas när väl räntan vänder uppåt?

Bolånen och bostadsköpen tar ny fart efter vinterns branta räntesänkningar. Men dagens extremt låga ränta kan leda till övermod. "Man ska vara beredd på att klara en ränta på 5-6 procent", säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB. Bankerna har ännu högre skräckräntor i kalkylerna och smygskärper kraven.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\05\06\336143&sectionid=Privatekonomi

Samtidigt flaggar nu Riksbankschefen för att det kan gå snabbt uppför för räntorna om och när det väl vänder.

Ingves varnar för snabb räntehöjning
Riksbankschefen Stefan Ingves varnar för att styrräntan snabbt kan komma att behöva höjas om inflationen skjuter i höjden när ekonomin tar fart. Då behöver räntan så småningom höjas mer än vad Riksbanken flaggat för hittills.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\05\06\336177&sectionid=Ettan

Sedan finns det ju det som har uttalat negativa antaganden om ffa den Amerikanska ekonomin, men frågan är om inte de flesta vid det här laget snart helt räknat ut USA som de närmaste årens ekonomiska motor?

IF YOU BELIEVE – BANKS ARE RECOVERING
The stock market has been soaring as banks report fraudulent earnings. These banks are purposely underestimating future losses to make current earnings appear better than they really are.
http://www.financialsense.com/editorials/quinn/2009/0504.html

Att USA nu står inför vad som närmast kan beskrivas som fas två i sin ekonomiska kris har vi talat om tidigare på denna blogg. Här nu igen detta inlägg:

The mortage meltdown - the second wave
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/mortgage-meltdown-second-wave.html

3 kommentarer:

K sa...

Hallå där - jag fick en kommentar på min blogg från The Living Matrix - och på så sätt hittade jag till din. Kolla in bloggen:
http://ettnyttparadigm.blogspot.com - det finns säkert ett och annat där som du skulle tycka vore intressant. Jag ska botanisera bland dina inlägg.

Vänliga hälsningar,
Kajsa

In the end we're all debt sa...

Hej - tack för din kommentar. Onekligen har du rätt, väldigt mycket intressant verkar du ha på din blogg.

Här lite spännande saker:

The Ghost In Your Genes - Part 1
http://www.youtube.com/watch?v=GOid4jrCeFE&feature=PlayList&p=571A16CD5B775589&index=0&playnext=1

Hur kan epigenetiken påverka våra liv?
http://epigenome.eu/sw/1,3,0

En stimulerande barndom påverkar inte bara hjärnan positivt under uppväxten. Stimulansspåren går också i arv genetiskt till nästa generation, åtminstone hos möss, visar amerikanska forskare i tidskriften Neuroscience.
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/amnessida.asp?programID=406&Nyheter=1&grupp=4278&artikel=2611099

In the end we're all debt sa...

Kajsa,
här ett annat inlägg:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/03/vision-for-ljusvarelser.html