måndag 9 november 2009

Det du äter kan göra dig frisk

I USA driver nu president Obama arbetet med att införa en sjukvårds reform. Det kan man ha olika synpunkter på men infallsvinkeln att även fattiga skall kunna få sjukvård låter väl inte helt orimlig? Att sedan USA idag som stat i realiteten redan är bankrutt och har ofinansierade skulder som nu snart stiger även över $75 trillioner strecket gör att landets finansiella situation sannerligen inte med denna reform kommer att kunna förbättras.

Men detta är i realiteten ett problem för alla OECD länder där en allt krympande yngre del av befolkningen skall förörja och finansiera vården och omvårdnanden av allt äldre och sjukare medborgare. De som fortfarande har jobb dvs och detta är anledningen till politiketrnas utspel om att äldre skall jobba längre. Det är inte av omtanke för dessa utan helt enkelt för att det inte kommer att finnas pengar kvar till detta annars.

Problemen generellt sett i dessa länder börjar nu att bli akut i samband med att de sk 40 talisterna kommer att komma i pension. Se bla Kotlikoffs sk generational accounting (i tidigare inlägg) för mer om detta. Men i korthet och hitintills har en generation dvs 40talisterna levt gkott på att överföra kostnader till kommande generationer där problemet nu är att detta pyramidspel nu snart nått vägs ende.

I något läge men i en snart framtid måste vi inse följande - det finns inga möjligheter att finansiera sjukvård och omvårdnaden av våra äldre och i slutändan oss själva på det sätt systemet idag är uppbyggt och finansierat. Vi måste tänka om. Grunden för detta nytänk är jag personligen fullständigt övertygad om ligger i att vi inte skall arbeta med sjukvård eller sjukdomar. Vårt fokus skall istället vara friskvård och att undvika sjukdomar. Vår sjukvård idag handlar bara om att försöka bota människor som redan är sjuka men vi vet oerhärt lite om och har mycket liten framgång i vårdapparaten av att bota kronisk ohälsa. Akuta problem som hjärtinfark eller brutna ben är sjukvården skicklig på att hantera. Detta samtidigt dock som den generella ohällsan sprider sig bland befolkningen och allt längre ned i åldrarna.

På samma sätt som idag elitidrottande idag inte har något som helst att göra med hälsa så måste vi tänka om inte bara vad gäller hur vi lär våra idrottande barn att äta utan även för befolkningen som helhet.

Framtiden ligger hos människor som redan idag arbetar med sådant som att bygga funktionella kroppar och bästa möjliga rörelseapparat och som samtidigt har insikten att det vi idag äter är det som gör oss sjuka.

Obama - istället för denna reform driv igenom en kampanj där alla amerikaner äter lokalt producerad ekologisk mat, utesluter alla kolhydrater, där man beskattar läst och godis, Pizza och hamburgare och se hur bara på några år överviktsproblemen, härtinfarkerna, cancern, socker sjukan (Diabetes II) och sjukvårdskostnaderna skulle minska radikalt samtidigt som befolkningen skulle bli friskare.

Hur som helst det är dit vi kommer att komma men kanske och tyvärr i så fall först efter det att alla pengarna tagit slut och det inte längre finns några andra alternativ.

Intills dess kan det vara bra att påminna sig om att vi människor är konstruerade för att leva långa liv och att vi, när allt är som det ska, efter ett långt liv - dör friska.

Framgång för Obamas sjukvårdsreform
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3222912

Explosiv ökning i tarmsjukdom
Inflammatorisk tarmsjukdom blir allt vanligare: handikappande diarréer, blödningar, buksmärta (och värre).
Sjukdomarna är nu fem gånger vanligare än 1950. Och kurvorna fortsätter att peka uppåt. Förr var sjukdomarna sällsynta. Nu är de nya folksjukdomar, skriver Läkartidningen.

http://www.kostdoktorn.se/explosiv-okning-av-tarmsjukdom

Glutenintolerans vanligare än man trott
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/glutenintolerans-vanligare-man-trott.html

Rabbit starvation, nödvändigheten av fett, kolhydraters uteslutande och Vilhjalmur Stefansson
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/rabbit-starvation-nodvandigheten-av.html

Kropp och själ, frukt och fett
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/kropp-och-sjal-frukt-och-fett.html

Forskare förutspår kraftig ökning av diabetes hos barn
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/search/label/Mat?updated-max=2009-05-28T21%3A27%3A00-07%3A00&max-results=20

Sedan det kan ju vara av intresse kanske att alla kolhydrater, dvs stärkelse i kroppen omvandlas till socker.

Sportdrycker förstör effekten av träning
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/sportdrycker-forstor-effekten-av.html

Inga kommentarer: