fredag 6 november 2009

Low-carb, high-fat diet fuels top Swedish world-class triathlete Jonas Colting

In Episode 262 of “The Livin’ La Vida Low-Carb Show with Jimmy Moore,” we have world-class Swedish triathlete Jonas Colting with us to talk about how the high-fat, low-carb nutritional approach has not only improved his health but also maximized his athletic performance in competition–he won the Ultraman World Championships in 2004 and then again in 2007 as well as high finishes in the Long Distance World Cup in 2001, 2004, and 2005. Jonas credits livin’ la vida low-carb for his athletic breakthrough over the past few years.

Hear Jonas Colting talk in-depth about how the traditional diet promoted by the Swedish government for athletes was harming his health, the positive impact of Dr. Dahlqvist on the dietary changes happening in Sweden, the special interest groups that are opposed to LCHF, what a typical day’s worth of meals looks like for him, why American Olympic athlete Michael Phelps will need to cut back on his carbs and calories as he gets older, how LCHF has extended the length and abilities of his athletic career, which popular American low-carb blogger he’s a big fan of (no, it’s not me!), his inaugural Tour of Sweden this year, the interesting traditional Swedish foods, and the perils of consuming margarine! This is an encouraging podcast from one of the finest triathletes in the entire world–and he’s an amazing ambassador for healthy high-fat, low-carbohydrate eating. ENJOY!

http://www.examiner.com/x-867-LowCarb-Lifestyle-Examiner~y2009m6d15-Lowcarb-highfat-diet-fuels-top-Swedish-worldclass-triathlete-Jonas-Colting

Och det hela sprider sig..

Hemligheten
http://tynne.at-photo.se/#post260

The Secret, The way to Victory
http://tynne.at-photo.se/#post288

Varning för LCHF
http://callerobertsson.blogspot.com/2009/09/varning-for-lchf.html

Jimmy Lidbergs framgångs recept
efter silvermedaljen i VM 96 kilos klassen
http://www.fightplay.tv/bloggare/jimmy-lidberg/2009/10/05/framgangsrecept-tips-till-er-lasare/

Sedan finns det pellejönsrar som likt tomma tunnor skramlar och låter. Här en kille vars enda merit är att han tränar ett div-5 lag i fotboll.
http://traningslara.se/blogg/bokrecension-istallet-for-doping-av-frank-nilsson/

Två mantran jag är hjärtligt trött på att höra är "vi människor är allätare" och "varierad medelhavs kost är bästa maten för oss människor". Snacka om mantran som okritiskt, totalt fördummade dietetister och sk "tränings experter" rabblat likt pappegojor nu i decennier. Allt i takt med att vi människro blir allt fetare, ålders diabetes (sockersjuka) kryper ned allt längre ned i åldrarna, antalet härtinfarkter exploderar.

Första frågan man kan ställa sig är:

- vad är det som vi människor behöver i näringsväg från kolhydrater?

Svaret är inget. Jämför ex "nyttig" frukt som ex apelsins C vitamin innehåll med ett vanligt ekologiskt ägg och inse att det vi behöver finns i ägget och inte i apelsinen. Kolhydrater ger oss energi, ingen näring och det är därför meningslöst att bry sig om att äta kolhydrater.

Nedanstående näringssammanställning är nog fakta sammanhang som även dietister och Livsmedelsverket borde ta till sig. Jämför ex näringsinnehållet i ett äpple med en leverbiff eller ett ägg och man inser att frukt är något som inte bara är dyrt, det är även mycket överskattat som näringsämne.

Procent av dagligt rekomenderat intag i 100 g matvara
http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/vitamin-frukt-agg-lever-makrill5000d2.jpg

Däremot är den skada som ex spannmål ger människan som helhet omfattande. Vi talar här om stora mörkertal men klart är människor som är glutenintolleranta är oerhört mycket fler än vad som tidigare man haft anledning att tro.

- om medelhavs kost vore så överlägsen bore då inte medelhavsmänniskor ha en betydligt bättre konsitution, fysisk uppbyggnad och allmänt hälsotillstånd än andra?

Jo det borde de men alla som spenderat tid eller bott vid medelhavet inser att dessa människor är både små, lågväxta, är generellt sett sämre fysiskt utvecklade och ofantligt mycket fetare redan vid yngre medelåldern i jmf med ex oss nordbor.

Sedan kan man ju diskutera i det oändliga hit och dit men jag håller 100% med Lidberg som säger - prova själv och hitta ditt upplägg. Det har jag gjort och sedan många år tillbaka äter jag aldrig kolhydrater och dessa har jag istället ersatt med mättat fett. I stort sett äter jag samma mängd kött (från gräsbetande djur) och fisk som tidigare men som sagt oerhört mycket mer mättat fett. Jag är aldrig sjuk, blir aldrig trött, aldrig hysteriskt hungrig, små äter aldrig och har en hårdare slimmare kropp än jag någonsin haft. Helt klart har jag haft gluten intollerans och jag har tidigare ständigt klagat på trötthet och känt mig seg. Efter tygre träningspass blev jag alltid sjuk och mina tidigare ledbroblem är nu som bortblåsta.

Jag kör sedan några månader Frank Nilsson träningspass med marklyft dvs under max 10 sek 3 rep x 90% av max därefter fullständig vila i fem min och sedan ytterligare 4 set till. Jag började som relativt otränad (jag är en äldre herre i mina bästa dar) där jag tycket det var tungt att köra på 90 kg enligt ovan. Nu kör jag på 150 kg och det har gått mycket snabbt framåt. Det märkliga är att jag dessutom och trots att jag inte kört detta speciellt mycket under denna tid även blivit betydligt, betydligt starkare i bänkpress. Helt klart har min allmänna och generella styrka förbättrats högst avsevärt mha av Nilsson träningsupplägg.

Jag rekommenderar verkligen alla att dels läsa dessa böcker:

Rädda vår mat - Den goda, naturliga Författare Lars Wilsson
http://www.bokus.com/b/9789172411708.html?pt=search_result&search_term=wilsson

Fettskrämd, 3:e uppl av Lars-Erik Litsfeldt
http://www.bokus.com/b/9789172411685.html?pt=search_result&search_term=littsfelt

Ideologin och pengarna bakom kostråden av Per Wikholm, Lars-Erik Litsfeldt
http://www.bokus.com/b/9789172411425.html?pt=search_result&search_term=littsfelt

Istället för doping : bygg en stark och lätt kropp med rätt kost och hormonellt intelligent träning av Frank Nilsson
http://www.bokus.com/b/9789172411753.html?pt=search_result&search_term=nilsson

och sedan att prova sig fram själva. Lyssna inte på div 5 tränare och andra scharlataner.

"Alla" läkare vet att kärlsjukdom är inflammatoriskt orsakad.
"Alla" läkare vet att högt blodsocker och högt insulin är inflammationsframkallande.
"Alla" läkare vet att alla kolhydrater höjer blodsockret.
"Alla" läkare vet att nästan alla hjärtinfarktpatienter har en störning i sockeromsättningen.

Ändå är det nästan inga läkare som undersöker resultatet på hjärtsjukligheten av kolhydratrestriktion. Jörgen Vesti Nielsen är ett lysande undatag.
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=9920

Att dagens elitidrottare i realiteten betalar med sitt liv som insats för sin elitsatsning och där man baserar kostintag på idiotier bla som kolhydratsladdning inser man när man ser när de vid unga år topp fysiska individer som idag på äldre dar vid en allför tidig ålder drabbas av hjärt/kärl sjukdomar, diabetes osv och dör som flugor. Det är inte alls malplacerat att säga att har du varit elitidrottare har du avsevärt med detta förkorttat din livslängd. En döds orsak som hjärtinfarkt vara lbara de tidigare decennierna av 1900- talet var en i stort sett fullständig åkomma. Idag är det fd elitidrottare som ex Assar Rönnlund som är ansiket utåt för hjärt/kärl epedemin genom sin aktiva medverkan i Hjärt/lungfonden.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Assar_R%C3%B6nnlund

Alla idrottare utan undantag dvs altså de som kört med traditionellt kolhydratstänket drabbas dessutom av övervikts problematik efter det att de slutat sin idrottskarriär och de har ett metabolistiskt system i total oreda med insulin nivåer i kroppen som bryter ned, skadar och förstör. Många tror annars att idott är bra och förlänger livet, men det är altså idag precis tvärt om. Tacka kostråden för det.

Hälsa och idrott har idag INGENTING med varandra att göra.

2 kommentarer:

Jacob Gudiol sa...

Angåene Dettner så rekommenderar han 20-40 E % kolhydrater till de han tränar vad jag har förstått, i alla fall till Jimmy Lidberg. Jimmy väger nästan 100 kg och tränar säkert flera timmar varje dag. Han kommer med andra ord att förbruka en väldig massa kalorier och stoppar därför i sig en hel del kolhydrater även om det låter lågt i procent. Jimmy säger själv att han inte kör så extremt som Dettner förespråkar.

Om vi räknar med en 4000 kcal och 30 E % kolhydrater så blir det 300 g kolhydrater.

Colting kör på nästan precis samma upplägg där han uppskattar att han ligger på ungefär 30 E % kolhydrater. Hans kaloriförbrukning är troligen i klass med Lidbergs så det blir en stor mängd kolhydrater även där.

Mitt inlägg som du länkar till har absolut inget att göra med hur mycket kolhydrater man ska äta. Den visar endast på alla felaktigheterna i Frank Nilssons bok. Att det enda du har att invända mot inlägget är att mina meriter endast är att jag tränar ett div 5 lag (vilket är väldigt fel, har bla tränat U21 killar i Helsingborgs IF varav flera är landslagsmän, några killar i superettan och elitdomare) är dock lite tråkigt. Kom gärna in och dela med dig av all fakta som du påstår att du besitter.

In the end we're all debt sa...

Nun är den här "anonyme" pellejönsen här på min sida och tjafsar. Triost med sådana här idioter som bara skall försöka göra sig ettnamn på andras bekostnad.