söndag 15 november 2009

Funderingar kring Sveriges politiska läge

I den senaste SIFO undersökningen tar nu Sverige Demokraterna ett rejält steg upp och noterar nu hela 5.8%, viklket altså nu är mer än både Kristdemokraterna och Centern.

Vad kommer detta att innebära kan man fråga sig? Klart är väl att det i första hand är personer som traditionellt sett tidigare röstat på Socialdemokraterna som nu väljer att ta steget över till SD. Ofta är det dessa kategorier av väljare som får ta smällen av den svenska invandringspolitiken dvs de som bor i områden som i allt högre grad drabbas av alla de sociala och ekonomiska problemen relaterat till invandring av människor som i realiteten vare sig har förutsättningar att klara sig i detta land och som inte heller av vår samhälle efterfrågas som resurs.

Det är här som begrepp som solidaritet har hamnat helt vilse och istället byggs nu upp större och större spänningar i vårt samhälle. Politisk retorik ofta uttalad av politiker som har både goda ekonomiska förutsättningar, bor i fina innerstads eller villa områden, i lugna trygga miljöer och med bra skolor och nätverk för sina barn klingar helt enkelt allt fäör falsk för de ffa arbetar grupper som inte har något av detta att luta sig tillbaka på.

Så de framgångar som SD står för måste tas på allvar av vårt politiska etablisemang och det de uttrycker politiskt måste debatteras, bemötas och diskutteras. Problemet och som eg är grunden i detta partis stora framgångar just nu är att så inte sker och att den verklighet och begrepps apparat politikerna kommer dragandes med inte längre duger.

Att släppa in SD i de politiska finrummen och givet att det nu i en demokrati finns folk som önskar att lägga sin röst på detta parti kommer dock inte att ske. Istället kommer nu alla etablerade partier att söka positionera sig mot SD. Detta är nu i realiteten den process som kan komma att splittra Sahlins allians.

Med motiveringen att Miljöpartiet inte önskar se SD ha en vågmästarroll i svensk inrikespolitik, vilket de naturligtvis kommer att få om nuvarande politiska block består även efter valet, öppnas nu upp en möjliget för Miljöpartiet att alliera sig inte med Social Demokrater och Kommunister utan istället med alliansen.

Miljö partiet har dessutom mycket bra inspiration att injisera till alliansen i form av nya tankar kring vår mat produktion, miljöarbete, energi frågan osv. I alliansen och med Miljöpartiet även ingående i denna krets kommer förutsättningarna att skapa en vettig dialog om sveriges framtida långsiktiga utveckling att kunna skapas. Det kan behövas för att väga upp inte minst de tossiogheter som Folkpartister allt som oftast kommer dragandes med.

- Vårt förslag innebär en kraftfull satsning på ekologisk mat i skolor och på äldreboenden. Kommunen ska använda sin konsumentmakt för att stödja det ekologiska jordbruket, avslutar Johan Lundqvist (mp).
http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=11201&number=37181

Inga kommentarer: