fredag 6 november 2009

Victor Hedman

heter ett ungt lovande stjärnskott på hockey himlen. Han är bördig från skogarna norr om Stockholm, närmare bestämt Ö-vik där hans moderklubb varit ärorika MODO.

Under NHL draften nu i sommras i Montreal valdes Hedman som no2 och det är so far bara Mats Sundin som draftas högre och med detta är Hedman den högst draftade svenske backen någonsin.

Han gick till Tampa Bay Lightening och där har coatchen Rick Tocchet, som inte är länd för att gulla med sina spelare, sagt bla följande om Hedman:

- Han har allt. Han har en bra förstapass och är väldigt bra med klubban i det defensiva spelet. Jag vill inte sätta för mycket press på killen, han kanske inte är lika elak som Chris Pronger men spelar som Chris Pronger med klubban i defensiven och i sina förstapassningar, sade en omåttligt imponerad Rick Tocchet till Tampa Tribune en knapp vecka in på träningslägret.

Att som junior bli jämförd med Pronger och att ens nämnas i samma andetag visar vilken potential denna unge grabb har som hockey spelare. Men Hedman är en imponerande spelare, nästan två meter lång, inte ännu särdeles fysisk men fantastiskt spelsinne och enorm vinnar skalle. Trots sin storlek är han explosiv och snabb och det är ju som bekant inte direkt Prongers karrakteristiska. Så det Hedman inte har i form av Prongers elakhet (ännu?) kan Hedman kompensera för med sin relativa snabbhet.

Sedan är det exra kul att se att Tampa verkligen är måna om att se till att denna hockey kille kan utvecklas på bästa möjliga sätt. Som ett led i detta har laget därför nu tagit in Mathias Öhlund (bördig Öjebyn, Piteå), back giganten från Vancouver och de bildar nu backpar. Meningen är att Öhlund skall stanna i klubben under 7 år (snittlönen på Öhlunds nya kontrakt blir ca 3,75 miljoner dollar per år) och bli Hedmans mentor och personlige ledsagare. En satsning från Tamba som heter duga. Det kan bli nått det.

Här lite om hur nu Öhlund visar hur en slipsten skall dras för 19 årige back kollegan Hedman.

Mattias Ohlund wicked hit on Phil Kessel (HD)
http://www.youtube.com/watch?v=bov63RMMIUQ

Victor Hedman - The Beginning - TSN Feature
http://www.youtube.com/watch?v=GteXixXWWE0&feature=PlayList&p=60A2FB4864FA316C&index=7&playnext=2&playnext_from=PL

Inga kommentarer: