måndag 9 november 2009

Ryssland, guld och PPM

Jordanfonden skriver på sin hemsida idag att Black Rock är den bästa PPM fonden. Jag har själv visserligen inte läst just den artikel i SvD som JF hänvisar till men i alla fall på Morningstar så ligger andra fonder i topp och oavsett tidsperiod så inte är det Black Rock som kommer ut som vinnare. Tar man ex ett femårssnitt ligger SAGAMs guld fond före, tar man utvecklingen sedan i januari innevarande år kommer inte heller då Black Rock ut som etta utan ligger efter ett halft dussintal andra guldfonder.

Hur som helst guld har väl gått bra i år men totalt sedan årsskiftet har många ex Rysslandsfonder gått nästan 2.5 ggr så starkt som bästa guldfonden. Eller vad sägs om mitt innehav Swedbank 122% sedan jan och trots detta är denna fond med detta "bara" näst bästa Rysslandfond. Dollarn fortsätter att trixa till det för svenska investerare där i takt med att guldet ökar dollarns värde minskar.

Så allt handlar om perspektiv, inget annat.

Min syn är den att guld i reel mening över tiden aldrig utgör en värdetillväxt. Guld skänker på sin höjd trygghet. Vill du säkra din köpkraft och dina pengars värde är det guld du skall ha. Vill du däremot öka din förmögenhet är det inte guld som över tiden är det du bör prioritera. I en värld där papperspengar känns osäkra och du ständigt behöver mer papperspengar för att köpa det du behöver garanterar dig guldet samma mängd "saker" för samma bestämda mängd guld. Att guldet sedan över tiden i jmf med papperspengar ökar eller minskar i värde är i sig inte ett bevis på att guldets värde som investering ökat. Snarare hur värdet på papperspengarna förhåller sig.

Olja däremot - givet att olja är den motor som all ekonomisk tillväxt baseras på, givet att vårt penningsystem förutsätter ständig tillväxt och ständigt ökad kredit - utgör i realiteten den ultimata valutan. Dessutom en valuta som om man tar antagandet om peak oil, dvs from nu ständigt minskande tillgång på olja ständigt i reala termer "kommer att öka i värde kommande år.

Guld Fonder
http://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?search=gold

Ryssland Fonder
http://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?search=ryssland

Inga kommentarer: