Vad var det som hände och hur kunde bolag som såg ut att ha så fantastiskt fundamenta i ryggen ändå åka på sådana stjärnsmällar? Det var den gången en nedgång som inte alls hade något som helst att göra med fundamenta utan det handlade då om den sk yen dollar carry trade där spekulanter efter det att japanska räntan höjts var tvugna att snabbt kasta sig ut ur sina positioner. Givet att de flesta aktörer i denna handel handlar i något som kallas prorietary trading (dvs handel för egen och inte kunders räkning) de stora gigantiska finanshusen världen över där de har en hävstång på upp till 40 ggr så finns inga marginaler för att ligga kvar ens en sekund utan alla aktörer när väl positionerna vänder MÅSTE slänga sig ur dessa omedelbart. Det spelar i ett sådant läge ingen som helst roll vad fundamentan säger. Tänk er själva en hävstång på 40 ggr innebär att man kan ha lånat 100.00 men med bara dessa pengar har man kunnat placera 4 miljoner. Om du ligger back i en sådan trade med ynka 1% har du förlorat 4 ggr mer än ditt kapital.
Det som hände i maj 05 var början på sk unvinding of the yen dollar carry trade och allt sattes igång av den Japanska Riksbanken när de tog beslutet att börja höja den japanska räntan.
Nu titta på världens stora finanshus och se vilka enorma vinster de genererat sista kvartalsredovisningen och vilka oerhörda bonusar de betalar ut. Detta trots att den reala ekonomin ser trött ut minst sagt. Okey kanske vi nått en botten men arbetlösheten forstätter att stiga och det handlar inte om att bolagen ökar sina försäljningar snarare att de minskat sina förluster och nu kan kontrollera blodförlusterna.
Så vinsterna för dessa finansaktörer kommer nu enbart från den egna sk proprietary handeln dvs där de lånar av varandra i ett intrikat mönster där INGEN vet eller har överblick av de sammantagna åtagandena och där man sedan placerar med hävstång i värsta fall upp till 40ggr men det finns de som har betydligt högre än så ex lär de nu konkade amerikanska bostadsintituten to ha haft över 100 ggr belåning.
Denna gång och det är det Roubini nu så förutseende varnar för har finansinstitutens vinster senaste kvaratalet skapats av att nya carry trades byggs upp och de är alla baserade på att denna gång är det i dollar med låg ränta man lånar och sedan placeras pengarna i aktier och råvaror. Alla kan ju se att världens börser och råvaraor stigit markant sedan årsskiftet. Vissa börser har nu tom ATH.
Denna handel bygger på att stora finansiella aktörer fritt kan flytta sina pengar och placera dom, och det handlar om astronomiska belopp, för att kunna få några procentenheters fördelar här och där. Problemet är att dessa inta alls gagnar den reala ekonomin utan snarare i detta fall är det paradoxalt amerikanska finansinstitut dvs de som fått bailouts från de amerikanska skattebetalarna som nu använder dessa pengar för att sätta in dessa i en trade som bygger på att sänka dollarn. Så länge dollarn går ned, räntan är låg i USA så länge kommer dessa finansinstitut att tjäna enorma pengar på denna inhemska handel och dela ut astronomiska bonusar.
Några amerikanska jobba skapas dock inte samtidigt som amerikaner ser din dollar och sina besparingar bli allt mindre värda tack vare denna carry trade. De amerikanska skattebetalarna föder altså med sina bail out pengar ett veritabet monster nu som effektivt sakta men säker kommer att strypa hela USA till döds samtidigt som aktiebörserna kommer att stiga och råvaror gå upp.
För finans husen är detta gott och väl dock så länge som denna trade fungerar men den dagen något händer som gör att de amerikanska räntorna höjs eller dollarn stiger måste de omedelbart för att inte att riskera allt omedelbart slänga sig ur alla positioner och den dagen kommer alla börder att gå ned dramatiskt liksom även alla råvaroro. Det spelar då INGEN roll vad sk fundamenta säger om ett specifik bolag, en viss råvara osv.
Klart är i alla fall att Kina nu vill se högre amerikanska räntor.
Problemet för oss finasiella placerare idag är att det inte under några omständigheter går att förutse vad som kommer att hända och när. Att titta på fundamenta säger inte ett skvatt i detta perspektiv och alla TA freaks hur ser ni världens belånings och hedge situatuation i era modeller?
Att det kommer en smäll är solklart. Vi har bara sett början av denna kris men är det relaterat till valutorna, sterlign, dollar eller är det US treasuries med höjninga av räntan i USA eller när marknaden inser att det inte finns någon inhemsk konsumtion i Kina att tala om och att man istället nu skapar stora lageruppbyggnader och att Kinesisk statistik bara i stort sett är baserad på produktion som smällen kommer?
För det är även sant att böcker nu kokas till höger och vänster så man undrar snart om det alls finns NÅGRA siffror som eg är riktiga, sanna och stämmer med verkligheten.
Det enda jag vet är att trots tom nästan depression fortsätter efterfrågan på olja totalt sett att stiga i världen. Nu börjar det bli allt mer klart för allt fler att produktionen från existerande fält minskar i en allt accelererande takt, samtidigt som vi för varje år som går konumerar ca 4 fggr mer än vi hittar nytt. Parodoxalt så är det så att resultatet blir det samma oavsett om vi kommer se en ekonomiskt tillväxt med därtill hörande ökande olje efterfrågan eller om vi kommer se fortsatt recession svaragre efterfrågan och minskade investeringar för att motverka oljefältens naturliga nedgång - i bägge fallen kommer det at finnas otillräckligt med olja och olje priset kommer att gå upp för att endast temporärt dippa ned. När väl även de finansiella marknaderna inser denna realitet och att antagandet om ständig tillväxt med detta kommer på skam vad kommer att hända då?
China: Low US interest rates threaten recovery
Nov. 15 (Bloomberg) -- The decline of the dollar and decisions in the U.S. not to raise interest rates have caused “huge” speculation in foreign exchange trading and seriously affected global asset prices, said Liu Mingkang, chairman of the China Banking Regulatory Commission.
“The continuous depreciation in the dollar, and the U.S. government’s indication, that in order to resume growth and maintain public confidence, it basically won’t raise interest rates for the coming 12 to 18 months, has led to massive dollar arbitrage speculation,” he told reporters in Beijing today at the International Finance Forum.
Liu said this has “seriously affected global asset prices, fuelled speculation in stock and property markets, and created new, real and insurmountable risks to the recovery of the global economy, especially emerging-market economies.”
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aPggdjyUi.30&pos=3
Texasbor köar för mat
http://ditv.se/tv/video/clip/2009-Nov-13_N-12_MATBANKEN-2009-11-09
11/4/09 Jim Rogers on Bloomberg (Part 1/2)
http://www.youtube.com/watch?v=FRsSiS1Kou4
11/4/09 Jim Rogers on Bloomberg (Part 2/2)
http://www.youtube.com/watch?v=JOlG_SBAaZs&feature=related
Nouriel Roubini: The Coming Commodities Correction
http://www.hardassetsinvestor.com/features-and-interviews/1846-nouriel-roubini-the-coming-commodities-correction.html
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/lite-olje-funderingar.html
Christopher Whalen: "The Real Economy Is Dying," Q4 Will Be A "Bloodbath"..
Christopher Whalen, the no-nonsense managing director of Institutional Risk Analytics, who recently referred to Citigroup "the queen of the zombie dance party" is not one to sugar-coat his forecasts. Whalen sat down with Yahoo Tech Ticker recently to talk about how the banking sector, which has shown some signs of recovery lately, is hoarding cash and why the market may be awaiting a "Bloodbath" in the fourth quarter.
http://www.huffingtonpost.com/2009/10/08/christopher-whalen-the-re_n_313820.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar