Kommer oljan gå upp, ner eller ligga kvar oförändrat? Det är frågor man som investerare kan ställa sig nu när det spekuleras i att vi ser tecken på en konjukturvänding. Börserna har gått upp rejält sedan årsskiftet och inte minst Rysslands fonder har går starkt med i snitt klart över en 100% ökning under perioden. Swedbank Roburs Rysslandsfond ex upp ca 124% .
Så vad är det eg att vänta nu? En börsrekyl när siffror från den reala ekonomin visar att vändningen är här, att bolagen gör bättre vinster med då detta inte kommer att ge tillräckligt underlag för att motivera fortsatt stigande börsvärderingar kan paradoxen helt enkelt bli att trots bättre bolags siffror så kan tom den komma en viss börs rekyl.
Fundamentalt sett så pekar dock siffror på att ffa Asien har vänt och att i alla fall någon typ av botten har nåtts för OECD som helhet.
Är det dessa antaganden som ligger till grund för guldets och oljans raket uppgång? Dvs antaganden om att nu vänder det och nu föreligger istället risk för inflation. Att oljan har någon typ av tekniskt motstånd kring 78 strecket är klart frågan är bara om vi nu kommer att bryta igenom och i så fall ett snabbt uppställ mot GS förutsägelser om ett snittolje pris sista kvartalet detta år runt$85 eller om vi kommer att se en rekyl från nuvarande nivåer ner mot kanske $60 för att sedan igen ta fart?
Oil Poised for Price ‘Breakout’ Higher, Goldman Says
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/goldman-sachs-group-inc-yesterday.html
Tekniskt kan man handla på denna typ av antaganden och man kan även studera fundamenta som eg är rätt enkel att ta till sig. När väl det är klart att Rysslands olje produktion har peakat kommer vi efter detta aldrig igen att se ett olje pris under $100. Kommer detta i så fall att ske nu, nästa år eller? Allt vi eg vet är att det just för tillfället ser ut som att Rysslands olje produktions ökning senaste året varit högst tillfälliga och att det nu igen ser tuffare ut. Kommer man att kunna öka lite och högst marginellt, eller kommer landets olje produktion ligga på en platå, kommer vi istället redan from nu se minskningar är det man måste bevaka om man skall kunna ha någon som helst uppfattning varhän priset på olja barkar. Det man även det vet är att Ryssland innan 2012 kommer att se sin oljeproduktion minska för att därefter aldrig igen kunna ökas.
Russian 2010 oil output to fall
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/russia-2010-oil-output-to-fall.html
Så konklutionen är - oljan kommer att innan 2012 nå nivån $100 för att därefter sedan aldrig igen komma under denna nivå.
Eller? Riktigt så enkelt är det eg inte. För att enklast förklara detta är att konstatera att fundamenta och värderingar under perioder kan vara två helt olika saker. Nu senast åskådliggjort av att den finansiella sektorns belånade och huvudlösa kasinoekonomi sänkt hela den reala ekonomin och att vi nu så sakteliga försöker resa oss ur detta kaos. Med detta ex gick oljan från $147 till $35 på ca ett halvår.
Så hur ser det ut nu? Har vi en sund finansiell situation, låga belåningsgrader, justerade kreditmarknader etc? Eller ser vi nya obalanser ffa kring valutorna med någon ny typ av carry trade med låga US räntor som utgångspunkt? Vad kommer det uppbyggda gigantiska underskott som vissa nationalstater byggt upp att ställa till med för trassel framöver? Sist och med dollar yen carry trade där spekulerare bettade på lån med låg japansk ränta och sedan placera i Amerikanska statspapper byggdes aktieboomen upp i USA. Är det det vi nu ser med lån i dollar och denna gång placeringar i "stuff"?
En annan fråga som även den eg är omöjlig att svara på är hur ser det eg ut i Kina? Att de inte har en sund bank sektor har alla talat om nu i åratal. Fördelen för Kinas banker är dock att de sedan tidigare har det som USA nu har fått dvs en nationaliserad bank sektor där staten i realiteten garanterar bankernas verksamhet. Trots detta så kan extrem kreditgivning ge stora störningar i reala Kinesiska ekonomin och grundläggande frågan är om Kina har en egen inhemsk efterfrågan att tala om för att kompensera det stora export bortfallet eller om man bara nu levererar glädje siffror helt baserade på inte konsumtion utan produktion. Att Kina just nu har en extremt hög kreditgivning är klart. Så länge staten kontrollerar ekonomin på det sätt som görs i Kina och så länge som staten har intresse av att politiskt styra all statistik så är frågan om eg någon med klarhet kan säga hur det står till i Kina ex vad gäller lageruppbyggnad och inflation etc. Detta med friserade siffror är iof inget vi i väst är förskonade från se bara på ex rapporterade arbetslöshets siffror, inflations statistik odyl rapporterde från väst länderna och USA och man inser att det är ett problem vi har även här. Men jag vågar nog drista mig i alla fall till att säga att det är snäppen värre i Kina.
Kanske enklast att sammanfatta detta med att säga - när vi VET att den reala efterfrågan inte bara vänt utan ökar i Asien (läs Kina) och när vi VET att Rysslands olje produktion peakat då kommer oljan att nå $100 för att aldrig igen komma under denna nivå. Dvs tills dessa att igen finans marknaderna baserat på antagandet om ständig tillväxt kraschar när begränsningarna i det som vi kallar Peak Oil gör sig gällande.
Just nu handlar många på att att man tror att reala efterfrågan i Asien vänt och att set ser tuffare ut för Rysslands olje produktion.
Med detta kan vi konstatera att oljan kommer att gå upp och oljan kommer att gå ned. Klart är i alla fall att utan ständig ökad tillväxt av oljeproduktion ingen real ekonomisk tillväxt och med detta kan det kreditsystem värden idag baseras på hälsa hem.
Något att tänka på vid det tilllfälle då det klart kan konstaterats att inte bara Ryssland nått sin peak och står inför framtida och ständiga produktions minskningar utan även mellanöstern som helhet.
Verkar som om de svenska kommunerna har greppat läget?
Framgång för närodlad mat
Fyra av tio kommuner har underlättat för lokala leverantörer att sälja närproducerad mat till skolor och äldreboenden. En av tre har också genomfört insatser för att hjälpa små producenter. En ny kartläggning visar en oväntat stor framgång för närodlad mat, med störst genomslag i Dalarna.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3666167.svd
Detta är inte bara en trend utan framtiden. Allt med utgångspunkt i att oljan sinar och den globala ekonomin nedmonteras. Det kan inte ens Danska svinkötts producenter stoppa.
Peak Oil kommer även visas vara det enda som har changs att rädda världshavens fisk bestånd. Allt modernt idustri fiske sker idag mha disel trålare och när tillgången på bränsle till dessa tryter kommer fisken att kunna räddas. Detr enda som blir kvar blir det kustnära fisket. Tufft för fiske nationer som Island, Norge, Portugal och Spanien dock.
Oro för hav tömda på fisk
Om ingenting görs för att förändra mängden fisk som dras upp ur världshaven finns det knappt någon fisk kvar om 40 år. Det är budskapet i filmen The End of the Line som har svensk premiär nu på måndag. Ett syfte med den är att ändra konsumenternas köpvanor
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3667031.svd
Caged Salmon Go Vegetarian as Nutreco Cooks Up Bean, Seed Diet
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/caged-salmon-go-vegetarian-as-nutreco.html
Peak Oil havens räddning
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/peak-oil-havens-raddning.html
Det vi även vet är att givet både Peakn Oil och Peak Coal och givet på det sätt som svensk elpris prissätts på marginalen där den dyrast imoporterade elen dikterar det svenska elpriset kommer priset på el att öka dramatiskt i framtiden. Under tiden höjer nu elbolagen nätavgifterna kraftigt. Vill du sitta ännu mer i knät på dessa el leverantörer med denna pris sättnings metod genom att skaffa dig en elbil?? Redan idag betalar de svenskla elkonsumenterna ett över pris på el motsvarande ca 40 miljarder kr per år. Mitt råd är - köp gärna en elbil men aldrig så länge som vi har rådande svenska el produktions monopol.
"Elbolagen blåser dig på 2000 kronor"
Eljättarna gör övervinster tack vare systemet med utsläppsrätter. Nu ryter Villaägarnas Riksförbund till mot det man kallar eljättarnas orimliga vinster. Från och med nu tänker förbundet punktmarkera elbolagen genom att visa hur många tusenlappar varje svensk villaägare bidrar med till bolagens miljardvinster varje år.
http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/elvarme/artikel_1081785.e24
Fortum vill höja elnätspriset i Täby med 50 procent
Fortum Distribution har underhand meddelat att elnätspriset i Täby kommer att höjas med i genomsnitt 50 procent för varje hushåll och företagare i kommunen. För storkunder - effektkunder - kan höjningen komma att uppgå till 75 procent.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/fortum-vill-hoeja-elnaetspriset-i-taeby-med-50-procent-224115
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar