onsdag 7 oktober 2009

We're gonna kick the problem ($) upstairs

Inget nytt för läsare av denna blogg men intressant analys av Jim Rickards i nedanstående länk no 2. I korthet USA måste låta sin dollar devalueras men samtidig måste detta i så fall ske under "kontrollerade" former. Varför vill man devaluera dollarn jo det finns ingen changs att man skall kunna klara av att betala av sina åtaganden annars. Läs kreditrisk för lånegivare (ffa Kina och olje länderna).

Marknaden har redan insett detta och därav guldets ökning. FEDs govenor Kevin Warch gjorde inför det stundande G20 mötet en markering. Budskapet var klart, dollarn kommer att försvaras och det luktar enligt min personliga mening ränte höjningar och inte minst andra kanske för den breda allmänheten inte lika transparenta aktioner från FED allt i syfte att sänka guldet.

Kom ihåg - "When You Own Gold You Are Fighting Every Central Bank in the World"

The Fed's Job Is Only Half Over
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204488304574433041058334138.html

Så vad är det eg man vill göra, jo man vill helt enkelt i lugn och ro kunna sänka dollarn övger tiden så att den till sist ligger ca 50% från nuvarande nivåer. Samtidigt har man för avsikt att ersätta dollarns världsvaluta staus med sk SDR (Special Drawing Right) utgivna av IMF. Världens valuta problem löses därmed inte utan lösningen blir helt sonika " to kick the problem upstairs".

Denna nya världsvaluta i sin tur är sedan bara precis som alla andra fiat valutor en pappers valuta utan någon som helt reel uppbackning och det kommer tryckas pengar och delas ut till alla behövande så det står härliga till. Dock denna gång finns ingen annan valuta att vända sig till och därmed blir tom guld i sort sett ointressant ur sin funktion som betalningsmedel. Detta är inget annat än en centralbanks chefs våta dröm.

Det är först efter att USA lyckat halvera värdet på sin dollar som det en changs att USA skall kunna hantera sina historiskt stora underskott. Hotet mot detta är naturligtvis att vare sig marknaden eller USAs långivare tror att detta kommer att klaras av under ordnade och kontrollerade former. Klart är att allt nu tyder på högre räntor i USA att landets upplåningskostander kommer öka och underskotten med detta.

Gold vs Every Central Bank
http://www.youtube.com/watch?v=CBi9iLspoRc&feature=player_embedded

Som Kines och med mängder av pengar utlånade till USA skulle jag ställa mig frågan - varför fortsätta låna ut mer pengar till en valuta och ett land som måste sänka värdet av sin valuta med ca 50% under alla omständigheter?

Som Amerikan skulle jag ställa mig frågan hur högre räntor kommer att kunna ge mig billigare upplåning av ett fantastiskt stort underskott och hur en högre ränta kan sätta igång industrin och få fler i arbete? Givet sedan att USA sedan importerar drykt 70% av all olja och givet att dollarn om några år kommer att vara 50% lägre värderad så innebär detta - om man inte helt innan dess lyckats bli av med större delen av sitt importbehov av olja - att kostnaden för olja i USA i reala termer kan komma at skjuta i höjden på ett synnerligen oroväckande sätt.

Som Privat investerare skulle jag säga - varför ens riskera att investera i Guld när historien så entydigt visar att större hot mot rådande monetära världsorning och våra centralbanker än just guld finns inte. Istället investra i så fall i olja som utgör världens eg ultimata valuta.

Tricky, tricky.

China and Greenspan - alarmed by US money printing
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/09/china-och-greenspan-alarmed-by-us-money.html

Why did Chinese students laugh when Treasury Secretary Geitner tried to assure them that “Chinese assets are very safe
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/06/why-did-chinese-students-laugh-when.html

Rising U.S. Bond yiels may sparcle credit crisis II
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/06/rising-us-bond-yields-may-spark-credit.html

I'd hate to say I told you so
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/i-hate-to-say-i-told-you-so.html

Inga kommentarer: