lördag 31 oktober 2009

Bostadsmyten krossad - han varnar för jätteras

Till nedanstående dystra framtidsutsikter rörande bostadsmarknaden kan vi lägga Mona Salins "dynamiska" skattehöjningar som ökad fastighetsskatt, absurda miljö avgifter, vår el och energi politik, avindustrialiseringen av Sverige och man ställer sig frågan om det eg är så att det finns intressen som vill att människor skall vara helt beroende av allmosor och bidrag? Personligen finner jag absolut INGEN logik i att människor som med redan beskattade medel betalat sin fastighet sedan skall betala skatt till staten bara för att de bor i sitt hus. Men javisst ja det handlar ju om klassisk social demokratisk "fördelningspolitik". Mona vet bäst, helt enkelt. I förlängningen kan vi ju ställa oss frågan varför vi alls skall ha någon lön? Vore det inte bättre att varje månad ansöka om bidrag till Mona direkt och ju mer "solidarisk" och politiskt korrekt man varit ju större "bonus". Monas våta dröm.

"Priset på bostäder ska ned med 20-25 procent de närmaste åren - och det finns två möjliga scenarier. Det säger Bengt Hansson, analytiker vid Statens bostadskreditnämnd, BKN, i en ny rapport. "Det är en myt att bostadspriserna alltid ökar."

""Priserna är uppblåsta av de låga räntorna och vilar på en förväntan om att den låga räntan ska bestå", säger Bengt Hansson och konstaterar att den bostadsränta som folk betalar idag är negativ efter skatteavdrag och inflation.

Med andra ord är det gratis att låna, något som enligt Hansson inte är hållbart i längden.

Bankernas generösa utlåning är ytterst riskabel, menar han.

"Vi har en bostadsbubbla. Med det menar jag att avkastningen på att bo är orimligt låg i dag", säger han till Ekot.

Analytikern Bengt Hansson spår att bostadspriserna ska ned med 20 procent. Det kan enligt honom antingen ske relativt smärtsamt över tre till fyra år, på samma sätt som i början av 1990-talet. "En sådan anpassning tar fyra till fem år", säger Hansson.

En annan tänkbar utveckling är att priserna står stilla under ett helt decennium. Vid en inflation på två procent om året motsvarar tio års stillastående priser ett prisfall på 20 procent."
http://www.dagensps.se/artiklar/2009/10/30/93647991/index.xml

Inga kommentarer: