tisdag 13 oktober 2009

Oljan på väg mot årshögsta

DI rapporterar idag i två olika artiklar dels att denna höst kommer att gå i råvarornas tecken samt att WTI oljan nu med stormsteg närmar sig årshögsta. Inte illa med tanke på att vi befinner oss i den djupaste recession och bevittnar tom deflation - eller?

I Sveriges innerstäder har bostadspriserna närmast exploderat och man undrar hur det då kan omma att se ut vid nästa högkonjungtur. För en sådan kommer väl alltid efter en nedgång?

Klart är att investerare nu världen över kastar och har kastat sedan en tid lystna blickar på reala tillgångar med råvaror i spetsen. Oljan som sagt nära årshögsta och guldet fortsätter sin uppgång.

Sammantaget antagligen en effekt av dels sviktande dollarförtroende och dels vissa inprisningar på att det nu börjar att vända ffa i Asien och därmed med detta även vissa antagenden om kommande inflation.

Klart är att OM det forsätter på detta sätt måste nog USA snart ta till det eg onämnbara dvs en ränte höjning. Detta skulle i alla fall kortare tid kunna dämpa ffa guldets men även till delar oljans framfart. Problemet är bara att med nu närmare 20% verklig arbetslöshet (dvs inte den officiella) så är en våg av räntehöjningar något som den amerikansk ekonomin behöver lika mycket som en sårad soldat behöver en spark i magen.

Min call är istället att man i USA nu försöker att sänka ffa guldpriset snart mha av mer okonventionela sk "marknads aktioner".

Sedan kan man ju stilla begrunda det som bla fd chefsekonomen på CIBC Jeff Rubin argumenterar för dvs att det i realiteten var $147 oil som satte kniven i ekonomin, inte subprime. Antagligen har han hellt rätt i detta. Om inte det faktum att i dagens ekonomi oljan utgör ekonomins begränsande faktor så skulle vi bara ha fortsatt kasino ekonomin i än extremare former, mer lån , mer levarege och mer bonusar skulle ha utbetalats till glada finansmänniskor på alla håll och kanter. Nu var det istället något som brast och anatagandet om ständig ekonomisk tillväxt kom på skam. Nu börjar snart samma resa igen och denna gång kan man fråga sig vid vilket oljepris denna gång som ekonomin kommer att krascha $100, $150 eller $200? Denna gång i så fall kanske det mer handlar om national stater som havererar snarare än banker? Mest belånade regimer upp till rakning denna nästa omgång?

I kölvattnet av allt detta går vi nu helt säker och succesivt från en globaliserad till en lokal ekonomi. Dags att börja damma av agronom kunskaperna och börja tala med "de gamle" om hur de gjorde förr i tiden? Eller varför inte börja bläddra i historieböcker ex i kapitlen om det antika Roms nedmontering?

We're gonna kick the problem uppstairs
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/were-gonna-kick-problem-upstairs.html

Handelsbanken spår ny råvaruboom
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\10\13\356666§ionid=Ettan

Råvaror: Oljan på väg mot årshögsta
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\10\13\356671§ionid=BorsMarknad

Den Amerikanska ekonomin i force majeur läge
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/den-amerikanska-ekonomin-i-force-majeur.html

Inga kommentarer: