Stiglitz bygger här ett case på att vi har en högst temporär börsuppgång baserat på inte eg ökad reel efterfrågan utan snarare istället en kombination av tillfälliga och kortsiktiga effekter givet som ex ersättningsinvesteringar från historiskt låga lagernivåer, högst tillfälliga kortsiktiga stimulans åtgärder som ex "cash for clunkers" etc.
Joseph Stiglitz, the 2001 Nobel Prize winner in economics and a professor at Columbia University, shares his economic outlook
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1295226570&play=1
Här bygger Obama caset för att man framgångsrikt stimulerat den reala ekonomin
President Obama speaks on the benefits of the economic stimulus package
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1295305113&play=1
Detta är i realiteten inte sant. Istället är det helt andra sektorer av ekonomin som gynnats av och som de sk stimulanspaketen givit respit till. När man vet att "So far some 92 % of spending till date has been directed to the financial sector and only some 7% to the real economy (1.5% to infrastructure)" så inser väl det flesta att detta inte är rimligt att det kan utgöra grunden för en häsosam och långsiktig läkning av marknaden. Istället är det så att i processen så har USAs finansiella åtaganden skjutit i höjden och förvärrat skuldbördan i ännu högre grad än tidigare så att USA är på god väg att bygga upp ett totalt underkott tom över $75 trillioner strecket. De amerikanska skattebetalarna är de som sitter med svarte petter.
Den Amerikanska ekonomin i force majeur läge
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/den-amerikanska-ekonomin-i-force-majeur.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar