torsdag 1 oktober 2009

Spanien Europas Californien?

"Another interesting conclusion is that 75% of existing builders will simply go out of business in the next five years.

the estimate of 25% unemployment by the end of next year contained in the report may well be on the low side, especially if the Spanish government is running out of funding for the stimulus programmes."

http://www.emerginvest.com/GlobalEconomyMattersSpain/9/21/2009/Three_Million_Unsold_Properties_In_Spain.html?ref=patrick.net

Med all önskvärd tydlighet inser man inte minst efter att ha läst igenom nedanstående - ECB
sätter mycket på spel för alla inom Euro samarbetet genom att hantera Spanien på det sätt man gör. Räkna med en bitter eftersmak.

"Men medan den amerikanska bostadsbubblan har imploderat, där priserna i hela landet sedan toppen 2006 har fallit med över 30 procent, och med över 50 procent på de mest överhettade marknaderna i de tidigare spanska kolonierna Florida och California, så har den spanska bubblan bara börjat pysa.

Enligt den officiella spanska statistiken så hade de spanska bostadspriserna fallit med sju procent från toppen vid första kvartalets utgång 2008 till och med första kvartalet 2009.

Men denna statistik är knappast något som tål en hårdare granskning utan mera en produkt för att hålla det spanska banksystemet på benen.

Enligt den oberoende analysfirman Variant Perception så är statistiken helt enkelt en bankprodukt, dels genom att bankerna direkt eller indirekt kontrollerar närmare hälften av de värderingsfirmor som står bakom statistiken och dels genom att statistiken baseras på mäklarnas begärda priser och inte som i USA och i Sverige på de faktiska försäljningspriserna.

För Sveriges del ska vi nog vara glada att vi har vår skvalpande valuta, för den har trots allt hållit oss på rätt köl både före, under och sannolikt även efter krisen. "

http://www.e24.se/makro/varlden/artikel_1585785.e24

Inga kommentarer: