fredag 23 oktober 2009

Riksbanken behåller räntan intakt

Det var inga oväntade besked från Riksbanken i går. Räntepolitiken där man nu försöker dopa ekonomin genom låga räntor fortsätter. På detta sätt hjälper man i först hand bankerna. De kan öka sina marginaler och därmed sin täckningsgrad när de kan låna oförskämt billigt hos riksbanken och sedan låna ut till högre kostnad till sina kunder.

Hela iden om att en så export driven liten ekonomi som den svenska genom egna inhemska räntesänkningar skulle kunna vända på konjungturen är dessutom helt grundläggande och käpprätt åt skogen till att börja. men ändå envisas Svenska Riksbanken med denna historiskt låga och även internationellt sett galna politik. Inget annat land har idag så som sverige ex en negativ inlåningsränta. Tala om att pengarna brinner i fickorna på bankerna när de om de önskar deponera pengar hos riksbanken måste betala för detta.

Vilka är de då som banker helst lånar ut till? Är det innovativa nya industriprojekt som skapar nya arbetstillfällen och teknisk framtids kompetens och som just nu ligger helt under isen pga den helt nerdkörda väldsekonomin? Är det till den reala ekonomin över huvid taget? Nix, det banker allra helst lånar ut till är till den privata bostadsmarkanden. Detta därför att kreditriskerna för banken här är så ofantligt mycket lägre än för andra kunder. Om det är någon människor in i det sista försöker att prioritera att klara av så är det till sitt boende och med alla medel försöka undvika fönedringen av att lämna hus och hem. Om man ändå tvingas göra detta så hänger sedan ändå skulden med ändå om försäljningen inte räcker att täcka återbetalningarna till banken. Jämför detta med en företagare som helt sonika kan sätta sig i konkurs när pengarna är slut och med alla de risker som finns alla industriprojekt inte minst med hänsyn tagen till den fack kompetens som behövs för att i grunden sätta sig in i ett case från bankens sida. Det finns oändliga möjligheter här att göra felbedömningar och hamna i en grop man sedan inte kan ta sig ur.

Jämför detta med en enkel bostadskalkyl och antagandet med ständigt stigande bostads priser och analysen låter sig iställer göras av banken i ett nafs.

Så det är altså i första hand dit de billiga pengarna bankerna nu kan få tag i från Riksbanken och ingen annan stans allt i syfte att banken så snabbt som möjligt och med bästa möjliga risk/reward kan öka sina marginaler och vinst. Kan man inte hitta denna typ av case så är det bättre för banken att behålla pengarna och på detta sätt altså blåsa upp sin balansräkning.

Detta är i realiteten en helt kontraproduktiv verksamhet, dvs om man har den reala ekonomin som prioritet och om man har ambitionen att inte bygga upp fastighetsbubblor. Det senare inser nu även Rikbanken att vi nu har gjort i sverige.

Det är dessutom, så att den reala ekonomin sannolikt för att pengarna inte kommer dit de behövs är i sådant behov av medel att vissa riksbanks ledarmöter tom ansåg att vi behöver en 0% ränta!

Tala om totalt kontraproduktiva åtgärder. Ingen stimulans av reala ekonomin istället nya bostadsbubblor på exact samma sätt som samma banker tidigare byggt upp bubblor (inte den reala ekonomin) i Baltikum.

Vad blir då Riksbankens analys av detta? Jo man föreslår en fastighetsskatt! Dvs de skattebetalare som alltid i slutändan ändå betalar för centralbanks kalas som dessa skall läggas på ytterligare skattebördor där de flertal människor som inte spekulerar och lånar till fastigheter utan bara bor i sin a hus skall finansiera upplägget.

Snälla söta Riksbanken vore det inte bättre att istället införa samma regler som nu är på gång i ex Lettland dvs när värdet av fastigheten understiger värdet av lånen på densamma kan ägaren helt sonika lämna nyckels till lägenheten och banken sitter med all risk. Detta mina vänner skulle innebära att bankerna aptit och preferens för att bygga upp fastighetsbubblor i ett nafs skulle minska drastiskt. Altså detta under förutsättning att bankerna inte tillåts att sälja iväg dessa kreditrisker i fullständigt otransparenta finansiella derivat produkter, structured investment viechels, och kredit instituts AAA rating till andra aktörer på marknaden som ex pensions stiftelser och privat personer.

En annan bra åtgärd vore att införa ett begrepp motsvarande Energy return On Energy Invester (EROEI) för finansmarknaderna. Räntan från riksbanken är lägre när lånen slussas till den reala ekonomin och väsentligt högre när den slussas till andra delar som riskerar att bidra till spekulationsbubblor.

Ni vet väl hur det är i USA idag där bara ca 7% av alla stödpaket gått till den reala ekonomin?
Idag kom beskedet ex att Huskvarana lägger ned 1200 jobb, många av dessa i Sverige, och där ca 800 av dessa istället kommer återuppstå i länder som Polen och Kina. Tacka Riksbanken för detta.

Det räcker nu med dumheter så att det blir över. Riksbanken visar nu med detta dels att de åtgärder de infört inte bara inte haft någon positiv effekt på reala ekonomin utan även att de med skattebetalarnas medel i ryggen igen byggt upp en ny bubbla. Att det skall anses som naturligt att skattebetalare skall stå för dessa nödprogram och dessutom läggas på extra skattebördor tycker företrädare för de som skapat problemen i grunden är helt i sin ordning.

Det är nog allt färre dock som tycker att man skall lita på Riksbanken. Riksbanken är problemet.
Ni vet väl att det var Svenska Riksbanken som i realiteten skapade den finansiella kris som nu rullar över världen? Detta genom att nominera "Nobels Ekonomipris", som inte är ett Nobel pris utan på senare tid instiftat pris från svenska Riksbanken, till matematiker som konstruerat en riskbedömningsmodell som sedan visat sig vara helt felaktig och som genererat avsevärt och betydligt större risk för marknaden än tidigare.

BOJ FED och andra onödigheter
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/om-boj-fed-och-andra-ondigheter.html

Finanskrisen orsak och verkan
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/02/finanskrisen-orak-och-verkan.html

Från Italien till Gnosjö
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/frn-italien-till-gnosj.html

Gömställen finns inte för den stora kollapsen
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/gomstallen-finns-inte-infor-den-stora.html
Ceteris Paribus
Ytterligare ett exempel var att tidigare nobelpristagare 2003 var Robert Engle och Clive W. J. Granger som räknade ut matematiska tabeller som användes för att kalkylera riskantaganden för finans marknaden; " Engle developed the mathematical models that were used by the financial engineers to develop the CDOs and related instruments that created the credit bubble".
Modellerna började användas i stor skala av banker och värderings institut med resultatet att man räknade risken och täckningsgrader på ett sätt där dessa helt undervärderades. Orsaken visade det sig är att man i Nobel pristagarnas modeller antagit en allt för kort tidsserie som dessutom var en exeptionell uppgångsfas. Tar man istället i beaktande verkligheten under längre tidshorisont har man även på finans marknader värderings fluktuationer och detta avspeglar sig då på hur stor risk man bör ange ett visst lån och avsättningar för risk vid packering av finansiella instument.

Så med altför snäva och positiva antaganden, orealistiska tidsserier baserade på exeptionell expansiv period fick bostads instituten i USA mandat att basera sina lånekriterier på. Resultatet ser vi nu där sk "ekonomer" med icke verklighets förankrade matematiska modeller lyckas att skada den reala ekonomin å det grövsta.

Tacka Svenska Riksbanken för det!

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/ceteris-paribus.html

Inga kommentarer: