lördag 31 oktober 2009

Blir det en svart måndag?

En fråga som många nu ställt sig senaste månaden i takt med att TA sett allt mer deprimerande ut för börserna. Det smällde till rejält nu igår på USA börsen och kanske vi kommer att se samma nedställ i Europa med start nu på Måndag. Hög tid för en korrektion i takt med dessutom att allt fler länder börjar tala om en exist strategi kommer den likviditet som under året byggt upp börserna att försvinna samtidigt som den reala ekonomin inte på långa vägar har vuxit sig så stark att kunna motivera de ATH värderingar man kan iakta på vissa av världens börser.

Australien har redan höjt räntan och Norge som första Europeiska land gjorde det samma helt i dagarna. Så sättningen kommer var så säker. Det kan i det kort ta ned olja och råvarubolagen i takt med att börslikviditet erroderar. Men i det något längre perspektivet kommer ffa oljan att ta sig vidare uppåt. Allt i takt med att decine rates från existerande fält accelerera när minskad likviditet gör att behovet av nyinvesteringar i olje industrin uteblir. Paraodoxen blir att med lägre ekonomisk tillväxt, sämre likviditet kommer oljan att skjuta i höjden. Frågan är bara hur stor sättningen blir och när sedan nästa uppfärd tar vid. Under tiden kan både de som spekulerat i $30 och $150 olja visa sig ha fått rätt någon gång. Det handlar para om tidsperspektiv. Sedan har vi hela problemetiken kring valutor, obligationer och hur cetralbankerna väljer att agera dessutom och det blir sammantaget rejält trixig att manövrera sig fram i detta minvatten. Timing och återigen timing är vad det handlar om.

Stiglitz on the Economy
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/stiglitz-on-economy.html

Forget about economic growth "it's all about decline rates stupid"
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/forget-about-economic-growth-its-all.html

Oljan vart är den på väg?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/09/oljan-vart-ar-den-pa-vag.html

Lite olje funderingar
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/lite-olje-funderingar.html

Marc Faber - It will be a huge total collaps
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/07/marc-faber-it-will-be-huge-total.html

Latest Schultz shock - a "bank holliday"
"The world is staggering today between stagflation and net deflation right now; it varies widely around globe. Net deflation is a maybe 35% risk, due to toxics and/or deepening depression. Bit more likely, we'll slowly creep up to a dangerous 4.5% inflation on average, medium-term. But the wild card is the currency risk, which has a 50% (?) chance of boiling over and causing literally overnight (i.e. 24 hours) mega inflation in the asset markets."
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/07/latest-schultz-shock-bank-holiday.html

Rising bond yeild may spark credit crisis II
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/06/rising-us-bond-yields-may-spark-credit.html

Inga kommentarer: