torsdag 1 oktober 2009

Mer om TAs relevans och tillräcklighet relaterat till juniorer och andra risk innehav

Refererar till gårdagens inlägg om STP (se inlägg innan detta nedan) där det fördes ett resonemang rörande risker avseende politisk risk relaterat till var i världen investerare väljer att placera sina pengar kontra fördelar med att investera i länder som ex Kanada, så är det intressant att följa det svenska oljebolaget Lundin Petroliums framfart nu med nya oljekoncessioner i Kurdistan.

LUNDIN PETROLEUM: KÖPER OLJEKONCESSIONER I KURDISTAN
http://www.redeye.se/aktieguiden/nyhet/lundin-petroleum-koper-oljekoncessioner-i-kurdistan-di

Varför är detta intressant? Tja dels så har vi nyligen på första parkett kunnat bevittna hur det norska oljebolaget DNOs aktiekurs rasat när det framkommit allt fler oklarheter rörande detta bolags ägarförhållanden i just denna region. Vem är det eg som är relevant motpart, valid juridisk ägare vid en affär är en fråga. Samma typ av fråga som Lundin nu brottats med relativt sina olje fält i Sudan under flera år och där det närmast kan sägas vara dagsnotering på om avtalen gäller eller inte. Helt avhängigt huruvida rebellerna eller regeringsmakten som ser ut att gå ur som vinnare i det som närmast kan karrakteriseras som ett inbördeskrig.

Som gammal Valkyries (VPC.V)ägare har jag dessutom på första parkett kunnat följa hur VPCs tillgångar hanterats av den Ryska statliga regeringsmakten då dess fält var de fält med betydande potential i Kalmykien i Ryssland. I korthet kan man säga att Lundin Petrolum som köpare av VPC såg sig tvingade att med glad min sälja majoriteten av sitt ägande av Kalmykien fälten till Ryska olje intressen efter det att Ryska miljömyndigheter fördröjt arbetet i det oändliga genom att hitta mängder av hinder för borrningar av miljöskäl , som ex att borrniningar störde Störens lekplatser etc). Behöver det nämnas att nästan på dagen när dessa papper signerat så blev det plötsligt klartecken från myndigheterna att sätta igång med arbetet? Så är det att gör affärer och verka i regioner där energi och råvaror hanteras som en strategisk och politisk resurs. Som kuriosa kan jag dessutom även nämna det faktum att faktiskt LUPE nästan aldrig på egen hand lyckats genomföra en lyckad provborrning. Inte så i Sudan och inte heller utanför Afrika eller Kalmykien. Bättre tur nu i Kurdistan dvs om man inte åker på samma råsop som DNO eller om det verkligen visas vankas verkliga fynd ser sig tvugna att omförhandla redan ingångna avtal och med god min släppa in lokala intressen som majoritets ägare. Allt enligt devisen - ni gör allt jobb tar alla risker, men OM ni hittar något skall vi ha minst hälften.

Cornucopia vår högt uppskattade skribent och "litteratör" kanske bättre att benämna som "flanör" i media med uttalade finans preferenser diskuterar nu i flera inlägg teknisk analys för denna typ av innehav med denna typ av risker relaterat till politik och ägande. Även med TA i ryggen har jag bestämt mig att risken för denna typ av innehav är på tok för stora.

Därför min preferens ligger i investeringar i politiskt stabila och legalt fungerande regioner av klotet. Med en toks övertygelse upprepar jag mantrat små juniorer vare sig de opererar i säkra eller osäkra regioner lämpar sig föga för TA. Har du ett innehav med tillräcklig fundameta i ryggen som verkar i politskt och legalt stabila regioner av världen och som dessutom klarat av de flesta hindren så här långt för att komma i produktion inom överskådlig sikt (läs STP.V) så behåll och accumulera, behåll och accumulera. Sart nog kommer de nyheter som sätter all TA analys på pottkanten. Betyder förvisso inte att TA ibland kan vara relevant även för denna typ av innehav men endast och märk väl endast undantagsvis.

Modelltest: sälj STP
http://cornubot.blogspot.com/2009/10/modelltest-salj-stp.html

Inga kommentarer: