onsdag 30 september 2009

Att förvandla oljesand (STP.V) till vin

Cornucopia skriver som vanligt läsvärda inlägg. Denna gång bla om så vitt skilda ämnen som oljesand och vin. Börjar med det senaste och konstaterar att jag för några år sedan bodde under en längre tid i Frankrike passade på att köpa in mig på en hel drös med ST: Emilion viner på härsan och tvärsan. I stort sett idag är dessa viner (och det är rätt många) den klart dominerande vinsorten i min vinkällare. Ensidigt kanske någon tycker men själv kan jag endast svårligen hitta andra distrikt och sorter som till närmelsevis kan matcha just dessa. Fullständigt ointressant kommentar visserligen men av någon outgrundlig anledning ville jag bara får detta konstaterat.

Hej å hå med Farbor C!
http://cornubot.blogspot.com/2009/09/hej-ha-med-farbror-c.html

Sedan Cs inlägg om oljesandarna är även detta läsvärt. Att Kanadensisk oljesand kommer att bli än mer i ropet framledes anser jag var klart som korvspad. Var kan investerare placera sina oljeinvesteringar i världen givet att redan idag ca 90% av alla oljetillgångar redan är nationaliserade eller står under kontroll av nationella bolag? I de flesta länder som fortfarande har intresse av att låta privata ägarintressen investera i sina oljetillgångar är det i många fall en tidsfråga bara när även dessa kan komma att nationaliseras, regleras osv. Ingen bra sitts att sitta med ett över natten nationaliserat innehav tycker nog många och ser sig istället om efter alternativ. Senaste exemplet på turbulens av denna art hittar vi i norra Irak närmare bestämt i Kurdistan, ingen nämd ingen glömd.

Lägg sedan till detta att Kanada gränsar till världens största olje konsument (USA) att USAs andra granne i söder (Mexico) som idag USA får tredjen mest olja ifrån redan om några år beräknas att gå från att vara nettoexportör till att bli nettoIMPORTÖR, att Venezuela som idag är USAs 5e största olje exportör med Chavez i spetsen lägger alla klutar till att sälja så lite det bara är möjligt möjligt till USA och istället binder upp leveransavtal med Kina, att det i Nigeria ett annat oljeland som USA får sin olja från utbrutit ett veritabelt inbördeskrig om olja där rebellerna hotar/kidnappar/dödar all personal arbetandes för utländska oljebolagb så säger det sig självt att för USAs del återstår snart bara Kanada. Problemet för USA, de stora privata oljebolagen, alla privata investerare är att man inte kommer att vara ensam om denna insikt.

Kanada med sina massiva oljereserver i kombination med sin legala rättsapparat, med allt vad detta innebär av respekt för privat äganderätt, utgör här ett mycket lysande undantag. Tids nog kommer kanske nog även ändras här så att energi tillgångar också i Kanda anses som nationell strategisk egendom. Men riktigt där är vi ännu inte och klart att när väl detta händer kommer Kanada att utgöra ett av de absolut sista länderna som gör det.

Räkna med att de stora oljebolagen, privata såväl som nationella, i än högre grad kommer att inse detta faktum i takt med deras desperata försök att hålla någorlunda i kontroll sina ständigt och framöver allt eskalerande minskning av sina egna olje reserver.

Sedan kanske jag personligen reserverar mig något mot Cs försök att använda teknisk analys på små juniorer som ex STP. De drivs av nyheter inget annat. Även och de tekniska charten händelsevis visar sälj så när väl en ev nyhet kommer rörande bolages utveckling och denna är av positiv art så exploderar likafullt charten upp till skyarna i alla fall. I STPs fall vet vi att det vankas flera olika nyheter av olika art och frågan är då bara när. Skall då verkligen kan man fråga sig dvs om man är intresserad av bolaget då när detta väl händer stå utan? Well it's your call..

Sjäv räknar jag med att kunna fylla på min vinkällare med än mer ST:Emilion mot mitten av 2011 när STP.V traskat iväg mot stratosfarerna and beyond.

Det skall vara oljesand i höst
http://cornubot.blogspot.com/2009/09/det-skall-vara-oljesand-i-host.html

Ytterligare STP godis
“Throughout the market downturn, we continued to advance our STP-McKay Project and we’re now ready to move into the project execution phase”
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/07/ytterligare-stp-godis.html

Kina damsuger den internationella oljemarknaden
Med tanke på Kinas gigantiska behov av olja i framtiden kommer vi att få se fler affärer där utvinnigsrättigheter byter flagg. Kina damsuger nu den internationella marknaden och frågan är om det finns någon övre gräns på prislappen.
http://aleklett.wordpress.com/2009/09/30/kina-damsuger-den-internationella-oljemarknaden/

Saudi warns of $150 oil within three years
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/05/saudi-warns-of-150-oil-within-three.html

Project better place
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/06/project-better-place.html

Inga kommentarer: