tisdag 29 september 2009

Kärlekens mätbarhet

Vi lever i en värld av mätbarhet och vi utvärderas mäts och kontrolleras på längden och tvärsen i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det som är viktigast för alla oss människor dock är känslan av att vara behövd, omtyckt och älskad. Hur mäter man grad av kärlek och omtanke ex i dagens skola eller i arbetslivet?

Visserligen är nog mycket av det budskap som kommer fram i ex rörelser relaterat till "New Thought" som vi skrivit om på denna blogg tidigare och som innebäar att det är vi själva varje individ som är ansvariga för hur vi tänker oss våra liv sant. Om vi ser oss själva som offer blir vi garanterat detta. En viktig del i detta anser jag är just vår självkänsla. En individ med en bra och sund självkänsla kan klara av de mest häpnadsveckande stordåd omgiven av skeptiker och kritiker.

Det som allt som oftast dock missas i dessa "New Thought" religioner är att så mycket av hur vi tänker om oss själva och vår omvärld i realiteten dikteras av andra än oss själva genom de värderingsprinciper och utvärderingar vi utsätts för sedan modersmjölken. Inte lätt för en 4 åring eller en mellanstadie elev att se igenom detta i alla lägen och inse sin verkliga potential och storhet.

Betydelsen av detta i sin tur är att se till att alla ungar i skolan kommer ut systemet med bra och sund självkänsla. Detta är i sig det som gång efter gång visar sig vara det helt avgörande och grundläggande för en individs möjlighet att leva ett rik och lyckligt liv. Betydligt viktigare dessutom än kunskap som alltid kan införskaffas bara viljan och intresse från individen sedan finns.

Nedanstående två studier visar med all önskvärd tydlighet de oerhörda närmast gigantiska sammhällsekonomiska kostnaderna som är relaterade till att inte göra detta.


Populära barn får bättre vuxenhälsa
Barn som har hög status bland sina klasskamrater har större chans till en god hälsa som vuxna.

Barn som ingen vill leka med löper däremot större risk att utveckla både hjärtsjukdomar, diabetes och psykiska problem.

En ny studie stärker bilden av att barn som är ensamma eller utsatta under sin skoltid riskerar att drabbas av ohälsa i vuxen ålder

Analysen baseras på data från cirka 14 000 personer födda i Stockholm 1953. När barnen var 12-13 fick de ange vem eller vilka i klassen som de helst ville vara med, och utifrån detta kunde forskarna placera barnen i fem olika grupper. Barn vars namn inte nämndes av någon klasskamrat kallades "marginaliserade" och de som nämndes av sju eller fler kallades "favoriter".

Risken att utveckla exempelvis diabetes och andra ämnesomsättningsrubbningar var fyra gånger så hög som bland barnen som hade varit mest populära. Kopplingen mellan popularitet i barndomen och senare risk för hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlsjukdomar var slående tydlig. De mest ensamma utvecklade också dubbelt så ofta svåra mentala problem, inklusive självmordsförsök och självskadebeteenden, som de mest populära.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3580465.svd

Skolkare dyra för samhället

Samhällets prislapp för en ung människa som faller ur skolan är mellan 12 och 15 miljoner kronor. Nationalekonomer har för första gången räknat ut vad det kostar att inte jobba förebyggande med skolkare.

Skolk kostar. Främst för barnen själva. Som grupp begår skolkare oftare brott och är själva mer utsatta för brott. De är oftare inblandade i mobbning, både som offer och förövare. Och den som inte fullföljer grundskolan får svårt att hitta ett jobb.

Utgångspunkten är att mellan 10 000 och 13 000 i varje årskull på cirka 100 000 barn kommer att hamna i ett mer eller mindre livslångt utanförskap. De som inte får jobb eller kan försörja sig på grund av sjukdom eller missbruk kostar samhället mellan 300 000 och 400 000 kronor på årsbasis.

- Blir personen en fullfjädrad narkoman som är heroinmissbrukare, då kostar han 2 miljoner om året. Ställer vi det i relation till en dyr förebyggande insats så kostar den kanske några hundra tusen kronor. Vi behöver inte lyckas jättemånga gånger för att det ska vara en väldigt bra affär, säger Ingvar Nilsson.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3439011.svd

Den tunnväggiga människan
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/den-tunnvaggiga-manniskan.html

2 kommentarer:

K sa...

Hej! Inom New Thought-traditionen (den är ingen religion) pratar man om "the race consciousness" som just är denna påverkan utifrån som t.ex. barn inte kan värja sig mot utan som de internaliserar. Sen lever vi ut det vi har gjort till en del av oss själva. Det är därför så många har svårt att tro att de är annat än offer - för att de ÄR offer för de föreställningar de har fått nedlagda i sig tidigt och som därför upplevs som en del av dem själva. Vi lever automatiskt de föreställningar vi gjort till våra och som till stora delar är omedvetna. Dessa (falska) föreställningar (som att "jag är dum", eller "jag kan inte vara studera för att alla i min släkt är arbetare" t.ex.) förmedlas först via föräldrar, kamrater, kulturen, media, etc. Det är ingenting som New Thought bortser från, däremot finns det gott om "vulgärformer" av New Thought, där innehållet i tankegångarna är reducerade och förenklade. Som t.ex. The Secret" som visserligen har rätt i sak (även om den i stort sett bara adresserar den materiella sidan av livet), men som utelämnar hela den här delen av saken. Vilket gör att folk tror att principerna inte stämmer.
Kajsa

In the end we're all debt sa...

Kajsa, intressant. Har du någon konkret referens inom New age "religionen" du kan peka på?

jag är just nu mitt i Robert Colliers "Thr Secret of the ages " och givet att denne man dog redan slutet 1950 så är det fullständigt "modernt" det mesta som han tar upp i boken. Han hänvisade redan då i polulärlitteratur till mycket av det som idag diskuteras ex kring conciousness och kvantfysik.
Ha de
ITEWAD