torsdag 24 september 2009

Historien om "Den heta potatisen" - det var här det började

Calle Carlsson,76, är doktorn som råder sina patienter att inte äta potatis. Det gjorde han redan för tjugofem år sedan.

För tio år sedan utkom boken ”Den heta potatisen” där Calle Carlsson delade med sig av sina erfarenheter. Den rörde upp känslorna ordentligt i det potatisälskande Sverige.

Experter och vanligt folk rasade i medierna och menade att doktor Carlsson var galen.
Men doktorn stod på sig.
Nu har Calle Carlsson fått revansch.

http://www.expressen.se/halsa/2.357/1.595419/historien-om-den-heta-potatisen


GI-kuren på Hälsovårdshemmet Österäng
Doktor Calle Carlsson kan räkna sig som en av GI-pionjärerna i Sverige. 1997 introducerades hans idéer av journalisten Pelle Nyquist i boken Den heta potatisen - om kuren mot våra välfärdssjukdomar. Då var Glykemiskt Index ännu ett relativt okänt begrepp. Därefter har flera författare anammat den kunskap som doktor Calle Carlsson var tidig att upptäcka - snabba kolhydrater ligger bakom flera av våra folksjukdomar.
http://www.bokus.com/b/9789197313094.html

GI-pionjären Calle Carlsson
http://blogg.passagen.se/millimetervagor/date/20070316

Rädda vår mat - Den goda, naturliga
Dagens välfärdssjukdomar kan botas med bra mat

Att maten har stor betydelse för vår hälsa fick Lars Wilsson klart för sig när han i början på 1980-talet träffade en läkare som kunde bota sina patienter om han lyckades få dem att förändra sina matvanor. Förhöjda halter av blodfetter, av blodsocker och insulin, för låg halt av det goda HDL-kolesterolet och en rad andra blodsvar indikerar den oreda i ämnesomsättningen som kallas det metabola syndromet. Det kunde botas om man återgick till den mat som människan är anpassad till. Doktorn fick allt fler patienter. Ohälsa i form av övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancrar, demens, depressioner och neurologiska sjukdomar ökade epidemiskt under de följande decennierna.

Människan är inte allätare. Vi är skapta för att äta en alldeles speciell mat.

Författaren Lars Wilsson: Det har hänt mycket sedan 2006 när min förra bok Naturlig Mat kom ut. Budskapet från förra boken har fått en allt starkare vetenskaplig grund. Som biolog föddes jag enligt min mening vid rätt tid under mänsklighetens historia. När jag var färdig med grundutbildningen i Uppsala 1955 hade DNA-molekylen just beskrivits och sedan följde den ena revolutionerande upptäckten efter den andra.
http://www.bokus.com/b/9789172411708.html?pt=search_result&search_term=lars%20wilsson

Mailbomba Livsmedelsverket
Livsmedelsverket har inget vetenskapligt stöd för sina föråldrade fettsnåla kostråd. Men debattartiklar i Dagens Medicin möttes av nonsens, och mail möts av tystnad.

Låt oss få dem att ta frågan på allvar. Nu.
http://www.kostdoktorn.se/mailbomba-livsmedelsverket


”Svar” från Livsmedelsverket
Livsmedelsverket svarar idag på mailbombningen, via avdelningschef Annica Sohlström (som tagit över efter Ulf Bohman).

Min bästa tolkning av svaret är ”vi vet att ni har rätt, men vi kan inte göra något nu”. Skall vi acceptera det?

http://www.kostdoktorn.se/svar-fran-livsmedelsverket

Inga kommentarer: