måndag 30 november 2009

Dubai's debt is a british disease

Max Keiser talks to Stacy Herbert about Dubai's debt and the british real estate disease
recorded on November 28th 2009

http://www.youtube.com/watch?v=4jUQGaZNyD0&feature=player_embedded

Så vad ligger sedan på lut efter Dubai?

Grekland kan bli nästa Dubai
Grekland sågs som en tickande bomb för kreditgivare redan i vintras. Spekulationerna i en grekisk kollaps i stil med Island eller Argentina gick höga - frågan var bara hur den skulle se ut, eftersom Grekland är med i EMU.

Sedan dess har inte mycket hänt kring Greklands grava obalanser. I den förnyade globala oron stiger åter Greklands riskpremier, så kallade CDS:er, i höjden.

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\11\30\364126§ionid=Ettan

Och inte ser väl Spanien särdeles mycket bättre ut?

Men medan den amerikanska bostadsbubblan har imploderat, där priserna i hela landet sedan toppen 2006 har fallit med över 30 procent, och med över 50 procent på de mest överhettade marknaderna i de tidigare spanska kolonierna Florida och California, så har den spanska bubblan bara börjat pysa.


Enligt den oberoende analysfirman Variant Perception så är statistiken helt enkelt en bankprodukt, dels genom att bankerna direkt eller indirekt kontrollerar närmare hälften av de värderingsfirmor som står bakom statistiken och dels genom att statistiken baseras på mäklarnas begärda priser och inte som i USA och i Sverige på de faktiska försäljningspriserna.
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/spanien-europas-californien.html

Känns det igen? man redovisar resultat till höger och vänster, inte till marknadsvärde utan till fantasi priser.

om bla JP Morgans (världens största alla kategorier derivat handlare) "mark to model" värdering att jämföras med "mark to market" och följdaktligen kvartals vinster över $3 billion sista kvartalet .
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/webster-tarpley-world-crisis-radio-10.html

Extra tufft för länder som Grekland och Spanmien är att deras ekonomi har kopplats med ett järngrepp kring Euron. De har inte som vi i sverige en skvalpande valuta s där lite av trycket kan tillåtas att pysa ut. Det blir politiskt utmanande att klara av att hantera en sådfan situation, minst sagt. Finland har ju samma dilemma med sin euro koppling och de som har en så pass lik
ekonomi som den svenska fick ex se sin BNP gå ned 11.6% i Juli i år.

Och här har vi lite om var dessa risker sedan kan hamna. Som sagt i Max Keisers inlägg Dubai är en brittisk sjuka. HSBC ex sitter där med dåliga lån motsvarande ca 18 miljarder..dollar, fast ännu värre, tom förfärligt illa ser det ut i det lilla förut så trygga alplandet, och nej det är inte Sverige (ännu)..

Think about that for a second. The UK has banking assets which are five times as large as the annual domestic output of the country. They also had a housing bubble. They have their own bailouts to deal with, which are massive and will potentially get much larger. But at least they have a central bank and government that can try to fix the problems.

We think of Switzerland as a stodgy, by-the-numbers, clockwork type of banking country. I have done business with Swiss private bankers, and they are conservative. But somewhere, somehow, UBS and Credit Suisse ran up a little leverage. Before the crisis, they were over 40:1. And now they're nearly at a nosebleed-high 70!

http://www.investorsinsight.com/blogs/thoughts_from_the_frontline/archive/2009/07/17/europe-on-the-brink.aspx

Inga kommentarer: