tisdag 10 november 2009

Uppföljning om Piano

Kanske en anledning till att många idag inte längre spelar piano kanske är att man själv haft negativa erfarenheter av just piano lärande och pianolärare? Som liten teling att ge sig på ett projekt som kanske inte direkt är självvalt redan som 5-6 åring med allt vad det innebär av krav, koncentration etc som pianospelande är liksom gjort för att det kan sluta illa.

Dvs om man inte i alla lägen som förälder och lärare lyckat att prioritera lusten och glädjen med musiserande generellt sett och piano spelandet i synnerhet. Det är helt enkelt kul att spela och att hela tiden uppleva att man ständigt förbättras och blir bättre.

Som man även kan läsa om mer i nedanstående länkar har små barn betydligt större kapacitet än vad vi troligen anar och små hjärnor en enorm förmåga att suga upp de mest kompliserade sammanhang och företeelser. Det gäller bara då att försöka förstå hur man kan skapa den mest optimala miljön för lärandet i syfte att kunna förkovra sig i ämnen som ex pianospelande.

Helt klart är att den mest effektiva inlärningen alltid sker i lustfyllda sammanhang med mycket glädje och högt i tak.

En pedagogik som vi i vår familj har mycket positiv erfarenhet av är Suzuki metoden. Som namnet antyder är denna metod kommen från Japan där den i första hand utveckats för fiolspelande. Men succesift utvecklades även en anpassad metod även fäör andra instrument och då även för piano.

I korthet så baseras inläranden under de första tidiga åren på gehör och man utvecklar sin förmåga att lyssna och härma. Vi har dels notböcker som man använder men fokus är inte att i första steget lära sig noter (det gör man senare i takt med att styckena blir allt mer komplicerade) och dels en CD med låtarna från häften inspelade och som man kan lyssna på när man vill. En bra ide för mindre barn är att låta denna CD spela efter sagostunden när det är läggdags.

Fördelen med denna metod är ffa att det är ett lustfyllt sätt att lära sig på och att det utvecklar gehör. Många annars som spelar piano på mer traditionellt sättt kan uppleva att de blir mycket bundna till noterna och man lär sig helt enkelt inte att spela själv, att improvisera osv. Mycket av poängen med att spela tycker jag försvinner om det är så att man bara kan spela när man har noterna framför sig.

Tänk er tillfredsställelsen det innebär istället att kunna höra en melodi på radion och i stort sett omedelbart kunna ta ut samma låt, utan noter själv på sitt piano. Att detta dessutom ger stora sociala färdigheter och möjligheter är inte det heller särdeles svårt att förstå.

Sedan tror jag personligen inte att man bör ha ett 100% fokus på suzuki som metod och att det är bra att succesift under hand koppla in detta med noter - då blir man mest komplett och når bästa slutresultat enligt min mening. Under alla omständigheter måste man senare även in med musikteori, uppbyggnad och komposition för att utvecklas.

Så leta reda på närmaste suzuki lärare i din omgivning, skaffa ett piano eller använd det du redan har och låt alla i familjen komma igång.

Suzuki Piano School Volume 1 Revised Edition
http://www.notlagret.se/item/49093/

Suzuki Piano School, Volumes 1 & 2 (CD-bok)
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0874878969

Suzuki Piano School, Volume 2, Revised Edition
http://www.notlagret.se/item/49096/

Ingen av våra ungar har spelat mer än till volym två även om det sedan finns fler volymer. Istället har de efter detta kommit igång med andra noter och melodier allt efter intresse och inriktning. Ett av våra barn är mer intresserad av contemporary rock'n'roll, singer songwriter traditionen, en annan klassiskt , lyriskt orienterad osv. Allt efter tycke och smak och med denna grund så klarar de själva att ge sig i kast med det som intresserar dom.

Det riktigt roliga att det är uppenbart att kompisar inspireras även de av att lära sig när de ser andra som kan och musiserar och just nu är det tom så att det är en mindre våg av just piano musik som väller in över tonåringar. Ett exempel stycken som "The river flows in you" från den av ffa kanske unga damer mycket hypade filmen "Twilight" är ett pianostycke. Tror ni att man som ung grabb ligger bra till då om man kan spela just detta stycken och andra populära piano låtar? Ett annat exempel altså på de fördelar pianospelande ger utövare.. Keep on rocking!

Bella's Lullaby - Twilight - River Flows In You By Yiruma
http://www.youtube.com/watch?v=72HsHfhxiUg

Nyctalgia- Time Changed Everything...
http://www.youtube.com/watch?v=09UhKyLHYsg

Inga kommentarer: