måndag 2 november 2009

Redan om 10 år har världens oljeexport minskat med 25%

Detta är inget nytt för följare av denna blogg. Vi har skrivit om detta otaliga gånger inte minst under titeln Export Land Model (ELM). ELM innebär i kortet att producerande länders framtida produktions minskningar i kombination med ökad inhemsk konsumtion och efterfrågan av olja innebär att minskningen av framtida exporten av olja sammantaget går ner i en allt accelererande hastighet.

Men då implikationerna av detta är så oerhörda och då det verkar som om fortfarande den breda allmänheten och våra politiker svävar i total okunskap om dessa realiteter så skriver vi återigen om detta ämne.

I korthet ligger det till så här: världens fem största oljeexportörer dvs Ryssland, Saudie Arabien, Norge, Förenade Arab Emiraten, Iran och Venezuela och som idag levererar ca 50% av all olja som säljs på världsmarknaderna kommer att redan om 20 år inte kunna leverera någon olja alls för export. Redan om 10 år kommer dessa länders sammantagna export vara hälften av vad den är idag.

För Svenskt vidkommande och med dels Norge och Ryssland som största olje handelspartners kommer detta naturligtvis ha omfattande återverkningar på vårt samhälle och ekonomi. Dvs om vi inte redan om 10 år har klarat av att bli av med vårat olje beroende. Klarar vi det? Kanske om problemet tas på allvar men inget jag ser tyder på att så är fallet. Se bara Svenska Social Demokraternas senaste partikonferens och vad man där diskuterade och tog beslut om. När krismedvetenhet saknas om de verkliga problemen vi står inför saknad med detta även alla förutsättningar för att hitta relevanta och långsiktigt fungerande lösningar.

Vår närmsta granne Norge kommer att behöva omforma sin ekonomi till någonting helt annat än vad det är idag när olje exportinkomsterna redan om 20 kommer att ha upphört helt. 20 år är kort tid för att åstakomma något sådan men naturligtvis en halvering av olje exportintäkterna på bara 10 år är en fantastisk utmaning. Svenska Social Demokraternas systerparti i Norge tog tidigare ett beslut om att de skulle verka för en politik som förbjöd försäljningen av bensindruiva fordon efter 2016. Det säger en del om hur framtiden ser ut när det största politiska partiet i det som idag är världens tredje största oljeexportör tar ett sådant beslut. I Sverige och givet att vi måste importera all vår olja blir utmaningen om möjligt ännu större.

Allt vore väl om detta bortfall kunde kompenseras med nya fyndigheter men det faktum att vi dels sedan 1964 för varje år som gått hittat allt midre olja och då vi idag konsumerar mer än vad vi hittar per år gör att vi ständigt minskar på vara tillgångar av olja. Så har det nu varit under många år. Därmed kommer detta produktions bortfall från redan existerande fält inte att kunna kompenseras för. Dessutom den nya olja vi hittar är dels svårare att hitta, ligger längre ner, är av sämre kvaliteer, mer tjockflytande, kräver med bearbeting och sammantaget därför kommer att kosta betydligt mer.

I Saudi Arabien säger man - min farfar red kamel, min far åkte bil, jag flög med egen jet och mina barn och deras barnbarn kommer att rida kamel.

Lösningen för skandinaviskt vidkommande är logiskt och givet att vi har unikt favorabla förutsättningar med vår fantastiska, förnyelsebara och miljövänliga vattenkraft som en bas och det är naturligtvis att bygga en ny bas mha elen istället för de fossila bränslena. Men då måste politikerna innan dess ha tagit sitt förnuft tillfånga genom att ha lagt grunden för en vettig energipolitik. Grundbulten i detta blir att ta beslut om att öppna upp elnäten och bygga en decentrerad energi produktion där varje privat hushålls möjligheter att producera och sälja överskotts el tas tillvara. Ett sådant beslut kan tas över en natt och kan i ett slag omforma vårt land till ett verkligt framtidsland med en ny konkurrens kraftig framtridsindustri. Men ju längre det tar innan vi och våra politiker tar sig samman desto större kommer omställningskostnaaderna att ta och ju mindre tid kommer vi att ha på oss. Nu brinner det verkligen i knutarna.

Den som tror att kärnkraften är lösningen bör dels fundera varifrån uranet kommer och hur länge till det kommer att dröja innan även denna resurs inte finns tillgänglig i den omfattning som kommer att behövas. Peal Oil är bara en företeelse av flera , vi står nu inför även Peak Coal samt Peak Uran. Dessutom bör man fundera på vad är det som säger att de länder som är så lyckligt lottade att de sitter på dessa resurser i en framtid kommer att vilja sälja den till oss?

Den som står i skuld är aldrig fri sa Göran Persson efter att som dåvarande finansminister ha träffat flinande finans marknads folk i USA i samband med vår tidigare svenska finanskris för några decennier sedan. Det gäller på den finansiella marknaden såväl som på energimarknaden. Låt oss se till att vi och våra barn kan leva skuldfria liv.

In 10 years, our middle case is that the top five net oil exporters will be down to about 12 mbpd in net exports, versus a 2005 rate of about 24 mbpd. In October, Venezuela and Mexico accounted for more than 20% of total US imports, and the most current data show that combined oil exports from Venezuela and Mexico to the US are dropping at an annualized rate of over 30% per year. "
http://www.kunstler.com/Grunt_drill.html

Norway's Crude Oil Exports Likely to Cease by 2030
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602099&sid=aufOzcdHKR5Y&refer=energy

När folkhemselen blev internationell
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/nr-folkhemselen-blev-internationell.html

Coal Demand Soars as Asias Economies Rebounds
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/coal-demand-soars-as-asia-economies.html

1 kommentar:

Bengt sa...

Hej

ASPO Sverige har en egen hemsida som mer information om Peak Oil.

http://www.asposverige.se

MWh

Bengt