tisdag 3 november 2009

Så kan luften tvättas på koldioxid


Fredrik Reinfeldt som EU-ordförande har mött den amerikanske presidenten Barack Obama och kommer sedan att träffa även Indiens premiärminister Manmohan Singh.

Statsminister Fredrik Reinfeldt träffade i går USA:s president Barack Obama i Vita Huset. Större delen av mötet handlade om klimatfrågorna. Även om de båda ledarna efteråt var rörande eniga om att något måste göras kom få konkreta saker ut ur mötet.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\11\03\360004§ionid=Ettan

"Ju mer koldioxid människan släpper ut, desto större risk för klimatkatastrofer. Nu jobbar forskare på ett motgift – apparater som dammsuger luften på koldioxid. Följ DN Vetenskaps nya serie inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december.

Apparatens viktigaste del är ett antal stora paneler av ett speciellt material. När vinden blåser genom panelerna fastnar ungefär en tredjedel av luftens koldioxidmolekyler i materialet

Den infångade koldioxiden kan bland annat pumpas in i växthus. Många grödor, till exempel tomater, växer bättre när luften innehåller mycket koldioxid.

Men en dröm är att återvinna den infångade koldioxiden till nya bränslen. I jordens naturliga kolcykel tar det miljontals år för koldioxid att omvandlas till olja och gas. Kemisten och Nobelpristagaren George Olah har arbetat fram en snabb cykel där han på kemisk väg omvandlar koldioxid till bränslet dimetyleter (DME). Men processen kräver mycket el och kan bli aktuell i större skala först när världen utvecklat fler och billigare förnyelsebara energikällor.

Men en del klimatdebattörer är negativa till koldioxidinfångning. De menar att den kan användas som en ursäkt för att fortsätta släppa ut koldioxid. I stället borde vi lägga vårt krut på att utveckla rena, förnyelsebara energikällor.

– Jag ser det inte som ett antingen eller, jag tror vi behöver både och, säger Klaus Lackner.

Han får medhåll av klimatforskaren Peter Cox som sitter med i brittiska vetenskapsakademiens expertgrupp för så kallad geoengi­neering.

– Det blir allt svårare att undvika farliga klimatförändringar enbart genom minskade utsläpp, säger Peter Cox.

Tillsammans med några kolleger har han bildat ett litet bolag för att utveckla koldioxidinfångaren. Så fort de får in riskkapital räknar de med att ha sin apparat färdig på drygt två år. Den kommer att kosta runt 1,4 miljoner kronor och ha en driftkostnad på knappt 900 kronor per ton infångad koldioxid.

Men Klaus Lackner räknar med att så småningom få ner priset på sin apparat till en tiondel och driftkostnaden till ungefär 140 kronor per ton koldioxid. Att fånga bensindrivna bilars koldioxdiutsläpp skulle då kunna bekostas genom att öka bensinpriset med knappt 50 öre litern.

Apparaten ska rymmas i en vanlig fraktcontainer och kunna fånga ett ton koldioxid varje dygn. Det är bara en bråkdel av våra nuvarande utsläpp. För att verkligen göra skillnad för atmosfärens koldioxidhalt skulle jorden behöva minst tio miljoner apparater.

– Det är ingen omöjlighet. Jämför med att det produceras över sjuttio miljoner bilar varje år, säger Klaus Lackner."
http://www.dn.se/nyheter/2.1924/sa-kan-luften-tvattas-pa-koldioxid-1.986030

Konstgjorda träd renar atmosfären (182 kB)
http://www.dn.se/polopoly_fs/1.986029.1257025740!rening.swf

Vill man läsa på mer om detta med DME och hur man kan snabba upp den kemiska processen att omvandla koldioxiden till bränsle rekommenderas ffa följande bok:

Bortom Olja och gas
http://www.bokus.com/b/9789175487045.html

Sedan vilka sifror och antaganden är det eg som dessa utsläpp baseras på? Är det realistiskt att produktionen av fossila bränslen kommer att öka så som dessa modeler indikerar eller är det så att antagantet om ständigt ökande utsläpp faller på sin orimlighet pfa av Peak Oil och peak Coal?

In an article we call “The Peak of the Oil Age” we have calculated that the highest level of oil production that the world will ever reach was in July last year.

Later this year the world’s politicians will gather in Copenhagen to agree on measures to reduce global carbon dioxide emissions. In terms of future oil use our analyses show a forced decrease similar to what it is generally hoped they will agree on. For oil production, it is the forces of Nature itself (i.e. peak oil) that will put the politicians on the right track. No matter what they agree on for our future, it is reality that will set the agenda. Natural gas will also follow the same overall production pattern as oil so all that remains as a dark cloud over the future is coal.

The world’s real problem is that all too many people have too little energy to share.
http://www.fysast.uu.se/ges/sv/headline-news/peak-oil-economy-and-climate-on-the-path-down-from-the-peak

Man kan sammafatta de med att istället för att slänga ut de 100 tals miljarder det kostar att minska koldioxidutsläppen så lägg dessa pengar på ny en ny energi infrastruktur och forskning. Samtidigt kommer ALL den energi vi kan få tag på oavsett om det är fossila bränslen eller inte att behövas till sista droppen.

I Sverige är det viktigaste beslutet vi kan ta att släppa produktions monopolet på el och att underlätta uppkopplingen till vårt gemensamma elnät för privatpersoner såväl som industrin.

Paradoxen är dessutom att nu går vår jord in i en kallare klimatperiod där jordens ev uppvärmning kommer att vara det sista problemet vi behöver bekymra oss om.

World cooling has set in and it will stay colder for at least 100 years predicts scientist in forecast breakthrough
http://www.weatheraction.com/displayarticle.asp?a=50&c=1

Inga kommentarer: