lördag 2 maj 2009

Don't Turn America Into Another France

The country of Greve General kanske idag världens mest centralstyrda planekonomi, ett land med fantastiska möjligheter har de senaste 300 åren gått med raska steg gått bakåt och har tvingats se sitt inflytande i världen minska med stormsteg.

Vad finns det idag att hämta som politisk förebild och inspiration för resten av världen från detta land? Svaret är inget. En planstyrd, byråkratisk, centralistisk ekonomi, ett skolsystem som totalt misslyckas att utveckla sina elever genom ett elitistiskt utslagningsystem, ständiga misslyckanden i att reformera viktiga komponenter som ex ett pensionsystem som nu är i fullfärd att haverera.

Det bästa med Frankrike dock är dess utbredda misstro och motvilja för att inte tala om vämjelse för allt amerikanskt. Det ger en dynamik i världspolitiken. Om Franska politiker utgör toppen av elitistiskt centralstyrt tänkande och det faktum att landet styrs 100% från Paris helt utan inflytande från regionerna så har dock folket i landet under århundradena lärt sig att mistro allt vad överhet heter. Istället har man lokalt producerad högkvalitets mat, europas starkaste motstånd mot genmanipulerade grödor, lokalt producerat bröd. Så här ligger ex ett land som Sverige i lä.

Så frågan är vad eg Obama charmas av? Den lokala ofta gråa ekonomin eller den officiella centralstyrda? Sanningen är att Frankrikes folk trots allt klarat sig så här långt i alla fall trots sina politikers försök att helt få landet under isen. Frågan är om USAs befolkning kommer att göra det?

Don't Turn America Into Another France
http://www.youtube.com/watch?v=Z74Akf1WUbU&feature=topvideos

Tax Havens: Myths vs. Facts
http://www.youtube.com/watch?v=aTfZADGK6TY&feature=channel

Inga kommentarer: