torsdag 5 februari 2009

Svar från konkurrensverket

Nedanstående är det svar jag fick från Konkurrensverket angående min anmälan om de uppenbara missförhållandena vad gäller konkurrensen och prissättningen på den Svenska elmarknaden

"Hej,

Information från allmänheten, dvs. från privatpersoner, kunder och företag, används regelmässigt som komplement till de uppgifter som Konkurrensverket erhåller genom sin egna marknadsbevakning. På basis av den bild av konkurrensförhållandena inom olika områden, inklusive energisektorn, görs interna överväganden om det finns konkreta åtgärder från vår sida som kan bidra till bättre fungerande marknader.

Konkurrensverket är i likhet med andra myndigheter angeläget att vara öppen med information om vad vi gör. Däremot är vi medvetet förtegna om vad vi eventuellt planerar för framtida insatser. Som princip yppar vi t.ex. aldrig för utanförstående vilka eventuella utredningsinsatser vi planerar med stöd av konkurrensreglerna. Samma behov av slutenhet behövs inte i de fall vi planerar och genomför branschstudier. Denna typ av utredningar görs också i vissa fall på uppdrag av regeringen (Näringsdepartementet).

Att någon önskar att Konkurrensverket vidtar olika typer av åtgärder i syfte att undanröja konkurrensproblem registreras av oss men innebär inte någon skyldighet för verket att enbart på en sådan propå starta en utredningar. Det är således upp till Konkurrensverkets egen bedömning när och var olika insatser sätts in. Detta får dock inte missförstås som om att vi skulle vara ointresserade att få ta del av exempelvis privatkunders uppfattningar med bäring på vårt uppdrag – tvärtom är all input utifrån värdefull för oss.

Med vänlig hälsning
Peter Delden "

Brevet som jag tidigare publicerat på denna blogg hittar ni här:

Avskaffa elproduktions monopolet
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/avskaffa-el-produktions-monopolet.html

I övrigt noterar jag aliansens utspel rörande kärnkraften. En bra kommentar ang detta hittar ni här:
http://www.va.se/asikter/bloggar/klimatenergi/2009/02/04/myten-om-karnkraftens-reva/

Undertecknad vill dock till detta tillägga att förutom de uppenbara riskerna rörande brytning, transportering, produktion och lagring av uran och dessutom givet att även uran är en ändlig resurs så finns det andra aspekter att beakta relaterat till kärnkraftens vara eller icke vara.

Mest uppenbara risken med kärnkraft anser jag ligger i den uppenbara centraliseringen av samhället som ges med denna teknik och de negativa följder, de rigida övervaknings och bevaknings processer och system som måste implementeras för att maximera systemets säkerhet.

Värför väljer alltid politiker lösningar som innebär högre grad av centralisering? Lika urbota dumt som när nu politiker, företrädelsevis Social demokrater ylar i kör om att vi måste bygga mer väg för att kompencera för de jobb som nu försvinner i snabbt takt, lika urkorkat är det att förordra den här typen av centralistiskt tänk relaterat till vår energi.

Nu om inte förr är det dags att tänka i nya banor för att istället uppmuntra teknikutvecklingen och implementationen av lokala, distribuerade system. Istället för att hålla människor sysselsatta med att bygga vägar som ingen ändå om några decennier kommer att kunna använda. Tala om kapital försöring.

Smarta elnät
http://reflexions-of-red.blogspot.com/2009/01/smarta-elnat.html

Inga kommentarer: