lördag 7 februari 2009

Margarinföretag utbildar journalister om fett

Kostdoktorn har ett mycket bra inlägg nedan. Besök hans blogg läs nedanstående, gå igenom alla länkar.

Tänk att det kan gå så långt att tom Kocklandslaget som i alla fall till det yttre skall borga för den yttersta kvaliten använder sig av så usla råvaror och sänker sig så lågt att de deltar i denna typ av aktivitet. Ytterligare ett bevis för att man aldrig skall äta på resturang, dvs om du är mån om kvalite och hälsa.

"Det här är ett så billigt trick att det blir komiskt.

Unilever (margarintillverkare) bjuder via ett PR-företag in Sveriges journalister till ett seminarium om fett. De skall “presentera fakta, diskutera och inspirera”. Föreläsare är Claude Marcus."

"Här är Claude Marcus jävsdeklaration från Läkartidningen 080916:
Claude Marcus: ledamot i vetenskapliga rådet i Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom (NCFF), Itrim,McDonald´s Sverige AB, ledamot i Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd,konsult åt Wasabröd AB och Wenderfalks reklambyrå, forskningsstöd från Pharmacia och Abbott, föreläsningsarvoden från Novo, Abbott, SanofiAventis

Frågan är om han nu kommer att lägga till Unilever på listan. Eller om det kommer att bakas in i “Wenderfalks reklambyrå” som redan står där. Och i det senare fallet - hur många företag har han redan fått betalt av via Wenderfalck?

Hoppas för hans skull att det är bra betalt. För trovärdigheten lär väl minska i takt med antalet företag han cashar in från, som Sveriges mest extrema kritiker av lågkolhydratkost.

Tillägg
Kommentar från Wenderfalck, och mitt svar.

Naturligtvis gör Wenderfalck bara sitt jobb här. Men i längden kanske de vill tänka över hur bra det känns att arbeta för Unilever, med sådana här uppdrag.

Tillägg 2
Någon som är förvånad över att Svenska Kocklandslaget medverkar? Man tycker ju att kockar borde inse att mat smakar bättre med naturligt smör än med konstgjort margarin.
Kanske har det något litet att göra med att Unilever är en av huvudsponsorerna till Svenska Kocklandslaget? (tack Bustas för tipset). Money makes the world go around, som det heter."

"Göra något?
Jag mailar nu en del hälsojournalister och informerar om ovanstående. Och du kan hjälpa till om du vill. Tipsa gärna i kommentarerna om journalister som borde informeras, helst med deras mailadress om du hittar den. Låt inte Unilever, företaget bakom Becel, komma undan med sådant här.

Mer rebelliska kanske vill anmäla sig själva. Visst är väl du journalist? Och sen kan du ställa några försynta frågor. Och bli bjuden på mat."Margarinföretag utbildar journalister om fett
http://www.kostdoktorn.se/unilever-utbildar-journalister-om-fett

"Men själv har Claude Marcus inte utfört några kliniska studier som jämför olika bantningsdieter. Hans forskning handlar bland annat om ungdomar med svåra genetiska störningar i ämnesomsättningen och om ansiktsformen hos överviktiga."

"Marcus skulle vinna i trovärdighet om han bedrev lite mer högkvalitativ forskning i frågan om vilken bantningsdiet som passar olika människor bäst"

http://mikael.jansson.be/journal/2008/11/dn-bevakar-forskningen

Becel bötfälls - behöver varningstext
http://www.kostdoktorn.se/becel-botfalls-behover-varningstext

Becel lurar friska att äta industrifett
http://www.kostdoktorn.se/becel-lurar-friska-att-ata-industrifett

Snabbkurs i blodfetter / kolesterol
http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

EU: Becel pro-activ får inte påstås minska risk för hjärtsjukdom
http://www.kostdoktorn.se/eu-becel-pro-activ-far-inte-pastas-minska-risk-for-hjartsjukdom

Omvänd dietistmacka
http://www.kostdoktorn.se/omvand-dietist-smorgas

Svenskt Ekologiskt Smör

Detta kan du beställa hem till din affär. Det gör jag. Finns ingen anledning att köpa något annat. En produkt som eg är den Svenska kock (läs fusk) landslaget borde använda.

http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Templates/Product____987.aspx


Inga kommentarer: