tisdag 10 februari 2009

Att gå är farligt - du kan snava!

Kossors fisande anses hota miljön och här kommer nu senaste galenskapen. Vedeldning ett hot mot mänskligheten? Se vad som gäller för miljöpåverkan vad gäller motorgräsklippare och man undrar - har vi rätt fokus eg? En kampanj under sommaren allt i syfte nu att en gång för alla byta ut bensindriva trädgårdsredskap mot batteridrivna vore en idé? I alla fall om man menar allvar med miljöargumentet?

Kommer osökt och tänka på det faktum att det ständigt tjatas om bilismens miljöfarlighet och att detta hela tiden anges som skäl för ständigt högre skatter och avgifter. Sanningen är att många av dagens bensinmotorer och i ännu högre grad nya dislar med partikelfilter ger mycket minimala utsläpp. Bensidriva motorgräsklippare däremot ger ohyggligt med utsläpp.

"Ett exempel på en motorgräsklippares dåliga funktionsförmåga och dess goda förmåga att spy ut koldioxid är att 3 minuters motorgräsklippning släpper ut lika mycket koldioxid som 1 timmes bilkörning i 100 km/tim, nämligen 250 kg. Dessutom vet vi, att motorgräsklipparna också avger andra hälsovådliga gaser.

Låt oss med detta som utgångspunkt göra ett litet räkneexempel:

Det beräknas finnas cirka 970.000 motorgräsklippare i landet. Utifrån detta skulle det kunna finnas cirka 20.000 motorgräsklippare i Malmö, med hänsyn taget till att Malmö är en storstad. Gräsklipparna används från mitten av april till mitten av september, 25 veckor om året. Under denna tid klipps gräset 15 gånger. Varje gång tar det 30 minuter att klippa gräset. Varje gräsklippare används alltså 450 minuter under säsongen. Denna tid multipliceras med den antagna antalet gräsklippare i Malmö, 20.000 st. Det ger summan 9 miljoner minuter. Detta dividerar vi med 3, antalet minuter gräsklippning som motsvarar 1 timmes bilkörning. Summan blir 3 miljoner. Vi multiplicerar denna summa med antalet mil man färdas i under 1 timme i 100 km, alltså 10 mil. Det ger 30 miljoner mil. Vi dividerar detta med en tur/retur resa till Stockholm, 130 mil.

Resultatet blir att Malmös gräsklippare spyr ut lika mycket koldioxid som drygt 23.000 bilresor tur/retur Stockholm, vilket är cirka 7.5 miljoner ton."

http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=12320&number=46734

"Vedeldningslarmet: Dålig vetenskap och ofarligt
Det är tyvärr så att journalister inte gör sitt jobb att kritisk granska sina källor, speciellt inte när dessa är vetenskapsmän. Journalistkåren är ju tämligen outbildad i naturvetenskaperna, och det är enklare att snabbt sätta ihop sensationsjournalistik baserat på ett pressmeddelande där ordet cancer förekom."
http://cornubot.blogspot.com/2009/02/vedeldningslarmet-dalig-vetenskap-och.html

Inga kommentarer: