lördag 14 februari 2009

Godis istället för mat

Ibland så hör man argument som att det skulle vara bra att minska ned konsumtionen av kött. Vi redovisar på denna blogg frekvent de positiva hälsoeffekter, miljömässiga fördelarna som konsumtion såväl som produktion av kött från gräsbetande djur ger. Kombinerat dessutom med lokal slakt så finns det inge djurvänligare hantering. Det behöver vi inte igen tjata om för det är så uppenbart.

Men nog skulle det vara intressant att veta hur de som tänker sig att minska ned konumtionen av kött skall låta sig göras? och varför siktar de in sig på att minska ett av de livsmedel som vi människor har som mest behov av? Vi behöver riktigt kött, fisk (helst vildfångad), ägg, smör fet mjölk ost och grädde, nötter och bra vatten. Fett omvandlas i kroppen till fettsysror och är grundbeståndsdelen för bla våra cellers ständiga uppbyggnad. kött och fisk behövs för att i kroppen bilda aminosyror som används till bla vår muskeluppbyggnad. Kolhydarter dock är inte essentiellt för vår kropp då de endast tillför energi. Så vill man spara pengar så blir rekommendationen att minsak ned på kolhydrater och istället prioritera mer av lönen till att köpa bra kött från grönbetande djur och fisk, helst vildfångad.

Det finns oändliga möjligheter att spara pengar dock om man bara vill på annat än bra mat. Här nedan en lista på vad som i realiteten inte behövs köpas in och något du from nu helt kan ta bort från din och familjens inköpslista:

1980 åt en genomsnittlig svensk 9,8 kilo godis. 2005 hade intaget ökat till 15,2 kilo per år. Sammanlagt beräknas vi äta chokladkakor, sega råttor, tuggummin och liknande för runt nio miljarder kronor per år. En vanlig svensk familj äter 1,2 kilo godis i veckan. Och godispåsen växer för varje år.

Även läskkonsumtionen har ökat. Sedan 1980 har konsumtionen ökat från 30 liter till 76 liter per person och år 2008.

Svensken äter i genomsnitt 3,4 kilo chips per år (2005). 1969 var samma siffra 250 gram.
Majsflingor, rostat ris, ostbågar, popcorn tillsammans var 2005 4.4 kg

Konsumtionen av glass ligger på ca 12 kilo per person.

Kex, rån och torra småkakor, Bullar, vetelängder och annat mjukt kaffebröd, bakelser, tårtor, sockerkakor o.övr. bakverk totalt ca 21 kg (2005) per person och år.

Starköl, Vin, Spritdrycker ca 51 liter.

Gör ett litet överslag på ovanstående och se hur mycket pengar du kan få över till bra och riktig mat istället.

Under tiden kan dessutom läsa på lite om transfetter, vad det är och var de finns.
http://www.paulun.com/p2_pop.asp?idContent=1144

Om du vill äta bröd så baka själv. Mycket, mycket billigare, oerhört mycket godare och dessutom nyttigare än det köpta sladdret som idag benämns som bröd i butiken.

Godaste brödet är surdegsbröd och då behöver du inte ens köpa jäst. Allt du behöver veta om surdegs bröd bak hittar du på pain du Martins blogg som vi skrivit om tidigare här på detta forum:
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/en-riktig-surdeg.html

För att sedan inte tala om alla de besparingar du får av att äta bra mat genom en bättre hälsa, slippa sjukfrånvaro, köpa dyra mediciner, gå till läkare, sjukvård etc:

Kunskap är makt
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/kunskap-r-makt.html

Depression och mentala störningar kan förebyggas och behandlas med helande föda
En ny studie publicerad 15 Februari 2005 i Biological Psychiatry, visar att viss föda är bättre i behandlingen av depression än antidepressiva läkemedel. Studien fann att omega-3-fettsyror och mat med hög halt av ett ämne som heter uridine minskade depressionssymtomen lika bra eller bättre än tre olika antidepressiva läkemedel som testades.
http://www.2000taletsvetenskap.nu/healingfood.htm

1 kommentar:

Cornucopia? sa...

Poängen är att inte sällan äter man mer kött än kroppen kan tillgodogöra sig. Dessutom äter man fel kött, det mesta köttet är industriellt uppfött och är inte alls speciellt nyttigt, i jämförelse med naturbeteskött.

Kött är dock relativt enkelt att föda upp själv, bara man har lite yta (på landet). Kanin, höns (inkl ägg) och lamm är varken komplicerat eller speciellt arbetskrävande. Köpa in smågris på våren och låta dem äta upp sig/jordförbättra över sommaren är också en variant.

På två hektar bete+slåtteräng bör man klara en stor del av hushållets faktiska köttbehov.