lördag 14 februari 2009

Våra kroppar är levande nätverk

"– Vår syn på kroppen måste förnyas och fördjupas. Kroppen är som en living body matrix – ett levande nätverk – där alla delar har direktkontakt med varandra. Det säger den amerikanske forskaren James Oschman, cellbiolog, biofysiker och pionjär inom området energimedicin.

Det hela har mynnat ut i en vetenskaplig modell av människan som baseras på kvantfysik. Samtidigt som den utgår från modern forskning förklarar den mekanismerna bakom österländska medicinska traditioner. Nu återkommer han till vad han menar med levande nätverk (living matrix) och hur det påverkar förståelsen av kroppen.– Alla celler står i kontakt med varandra och pratar med varandra. Kroppen är holografiskt organiserad så att alla delar kan kommunicera med varandra samtidigt.Informationsöverföringen sker inte bara mekaniskt genom direktkontakt. Det finns också informationsöverföring utanför nervsystemet som sker genom elektromagnetiska impulser med olika frekvenser, förklarar han. Sinnesintryck sprids i kroppen längs med nervtrådarna till en specifik del av hjärnan men också simultant via levande nätverk till alla kroppens delar. Vår kropp bör betraktas som informationsstruktur snarare än en maskin, menar han. Enligt kvantfysiken existerar allt, även minsta partikel, i form av både materia och som frekvenser (svängningar som bildar elektromagnetiska fält). Alltså även vår kropp.

Till skillnad från många andra företrädare för energimedicin har James Oschman en vetenskaplig bakgrund. Han har en doktorsgrad i biologi och mångårig erfarenhet från forskningslaboratorier i USA och England. Han sitter som vetenskaplig rådgivare till National Foundation for Alternative Medicine i Washington D C och har publicerat en rad artiklar i akademiska vetenskapstidskrifter, som Science och American Journal of Physiology, och ännu fler i internationella komplementärmedicinska tidskrifter.

Basen för vårt kommunikationssystem och elektriska nätverk anser Oschman utgöras av bland annat flytande kristaller som fungerar som halvledare. Fosfolipiderna i cellmembranen, kollagenet i bindväven, myelinskidorna runt nerverna, strukturer i muskulaturen är exempel på flytande kristaller. De genererar elektriska fält när de pressas samman eller töjs. Att motionera, dansa, utöva yoga eller få massage eller akupunktur skulle kunna medföra att kroppens elektromagnetiska status förbättras. Det kan vara en förklaring till varför fysisk aktivitet och beröring ofta har terapeutiska effekter.Paralleller till kvantfysiken kan också förklara effekten av en behandling med energimedicin, menar han. En kvantfysisk hypotes är att elektromagnetiska fält kan expandera eller kondensera. Lokal kondensation leder till att fältet framträder som partiklar, det vill säga materia. Det pågår en ständig utveckling från elektromagnetiskt fält till materia och sedan en tillbakabildning till elektromagnetisk energi, troligen även i kroppen. "
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/halsa/artikel_346430.svd

The future of medicin
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/02/future-of-medecin.html

Inga kommentarer: