måndag 22 mars 2010

Kan vi lita på revisorerna?

Lysande artickel från SvDs Andreas Cervenka. Mycket lovande och synnerligen intressant att journaliser nu på detta sätt går in djupare bakom kulissen och granskar vad det eg är som försegår. Precis som Cervenka skriver i denna artikel så finns idag ingen större anledning längre att lita på de siffror som presenteras allmänheten. De har idag allt som oftas mycket lite med verkligheten att göra. Detta gäller oavsett om det handlar om företag, banker, finansiella institutioner, eller länder.

Studera nedanstående Lehman Brothers upplägg och byt sedan ut Lehman med Grekland och Ernest&Young med Goldman Sachs och det finns mer likheter än avvikelser. Ockey GS fixade dessutom Grekernas transaktioner och inte bara som EY hjälpte till att dölja dom men det är en skillnad som är så hårfin att jag tycket vi kan bortse från den. Sätt gärna i denna företeelse i tidigare definition Orlov använder som definition av "Financial Collaps". Idag är allting som inte är uttryckligen förbjudet tillåtet. Om detta nu fortsätter med aktörer som agerar mot all moral och etik på alla nivåer så kommer vi istället behöva ersätta detta med allting som inte är uttryckligen tillåtet är förbjudet.

Dags nu att ställa krav och kräva tydlighet såväl som ansvar från revisorer på alla nivåer.

"Till skillnad från vid tidigare kriser har knappast någon skit stänkt på revisorerna i städarbetet efter den senaste finanskollapsen. Men tricksandet med Lehmans böcker och goodwill-farsen i Swedbank gör att det är dags att diskutera hur dessa sifferpoliser fungerar. "

I veckan avslöjade en rapport av utredaren Anton Valukas att Lehman Brothers i sin bokföring ägnat sig åt illusionsnummer i den högre skolan.

En manöver med beteckningen Repo 105 innebar att banken i slutet av varje kvartal sålde tillgångar för 50 miljarder dollar, vilket fick skuldsättningen att se mindre besvärande ut i delårsrapporten.

Några dagar senare köptes tillgångarna tillbaka igen. I själva verket var det en skenaffär vars enda syfte var att försköna verkligheten, enligt både utredaren och flera Lehman-chefer. Lite grann som att byta sin rostande Fiat Punto mot en hyrd Lexus varje gång det är dags att besöka svärmor. '

Åtgärden ansågs så tveksam att ingen amerikansk advokatfirma ville skriva under på den, Lehnman var tvungen att använda sig av sitt London-kontor och advokatfirman Linklaters.

Revisorerna, jättebyrån Ernst & Young, godkände tricksandet och står i efterhand fast vid att den numera kollapsade banken rörde sig inom lagens råmärken.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/analys-andreas-cervenka-om-sifferpolisernas-skuld-i-krisen_4449299.svd


Eminente Peter Malmqvist har tidigare uppmärksammat dessa företeelser relaterat till inte minst SwdBanks redovisning:

Swedbanks övervärdering hotar Sveriges anseende

Inga kommentarer: