tisdag 16 mars 2010

The American Prarie

Att det är effektivt ur ren produktivitets synpunkt att låta gräsbetare beta gräs visar om inte annat det faktum att man uppskattar att det kan ha varit så mycket som 60 miljoner och ända upp till kanske tom 70 miljoner Bison Oxar som vandrade runt på den Amerikanska prärien.

Detta var ett skafferi som de mellanamerikanska Indianerna kunde leva gott av i ett perfekt ekologiskt anpassat system.

"No one knows how many bison there were, but the naturalist, Ernest Thompson Seton, estimated their numbers at sixty million when Columbus landed. They were part of the largest community of wild animals that the world has ever known."
http://www.nps.gov/archive/wica/bison.htm

Idag är dock alla bison oxar borta och de har istället ersatts av högproduktiva storjordbruk som specialiserat sig på att odla bla majs, vete och soya.

Paradoxalt dock så används merparten eller ca 60% av allt det som odlas här till att föda upp nötboskap. Givet att det är ca 5 ggr så energi krävande att föda upp köttboskap mha spannmål som att istället låta dessa äta det de är ämnade till, dvs beta gräs, är detta således en rejält inneffektiv hantering.

Extra trist blir det dock när man inser att vare sig spannmål eller majs är kornas naturliga föda och att denna mat istället ställer till med oerhört mycket skada i gräsbetarnas kroppar och inre organ. Djurens metabolism och matsmälningsorgan skadas allvarigt av denna ensidiga kost och som en konsekvens av detta så drabbas djuren av sjukdomar och djuren matas därför preventivt i fodret med stora mängder medicin ffa antibiotika där ca 70% av all antibiotika som tillverkas i USA går just till denna djurhantering.

Djuren slaktas dock innan de självdör men de har ofta hunnit med att få betydande skador och sjukdomar av denna mat och detta system och djurens lidande med detta är omfattande.

Köttet som sedan dessa djur producerar är dessutom olämpligt som människoförda, inte minst då de helt och i motsatts till kött från gräsbetande djur har ofördelaktigt näringsinnehåll och fettsyra sammansättning. Ex har djur som getts spannmål mycket lite livsnödvändigt Omega3 innehåll men desto mer av det för oss människor skadliga Omega 6 fetterna.

Systemet där man plöjer jordarna, sår ettårsväxter, skördar, gödslar och sår igen har dock skadat det värdefulla och näringsrika matjordsinnehållet. Dels så minskar nu näringsinnehållet i jordarna trots konstgödslingen i en sådan omfattning att man idag måste tillsätta ex järn till spanmnmålet för att det skall kunna ges till djur och dels så har jorderderrotionen forslat ut mängder av värdefull matjord ut i haven.

Under åren har det startats storskaliga projekt för att försöka motverka jorderrotionen men det har dock haft begränsad inverkan på nedslitningen av jordarna. Idag har jordarna dessutom tröttas ut så till den milda grad av denna hantering att de inte längre svara positivt ens när näring tillförs dem mha konstgödning. Detta är ett problem som man nu även ser i Sverige ex så svarar inte jordarna på Vara slätten i Västergötland längre på samma sätt som tidigare på konstgödslingen.

Så samtidigt som nu altså dessa jordar dör så och genom att de plöjs och hanteras på det omilda och onaturliga sätt som nu sker i jordbruket så släpper de även ut mängder av koldioxid. För att sätta just detta i perspektiv så är det så att om man idag skulle återgå till och restaurera det gamla naturliga, ekologiska och ursprungliga prärielandskapet med gräsbetande Bison och perenna gräsväxter skulle med detta USA - och endast genom denna åtgärd - bli ett land som binder mer koldioxid än det släpper ut. Det är ett anmärkningsvärt förhållande givet hur mycket idag som USA släpper ut i atmosfären av kolväten.

Det högroduktiva och storskaliga jordbruket slukar idag dessutom mängder av resurser. I snitt kan man säga att det krävs motsvarande ca 11 kalorier för att få en kalori på tallriken i detta helt fossil energi och grundvattens beroende system. I tidigare ekosystem behövdes endast solenergi och regnvatten. Idag och iom jordbrukets sk "Gröna Revolution" sedan 50-talet har detta ursprungliga system ersatts av - fossila bränslen istället för solen och - borrat grundvatten istället för regnvatten.

Kosekvensen blir med detta inte bara Peak Oil utan även Peak fossil Water och där man med det senare nu redan ser att i allt högre grad så minskar grundvatten nivåerna över hela världen på ett högst dramatiskt sätt.

Som om det inte vore nog att jordarna systematiskt förstörs av dessa storskaliga monogröde odlingarna, i realiteten så går det mesta av det spannmål och majs som odlas dessutom till en ineffektiv köttproduktion och paradoxalt nog även till ca 20% till den kemiska industrin för produktion av förädlade produkter som ex sötningsmedlet HFCS som används idag till nästan allt vi köper i affären från läsk till tandkräm.

Djuren lider, för att motverka sjukdomar och infektioner som uppkommer när djuren matas med föda deras kroppar inte kan hantera tillsätts amtibiotika och mediciner i djurens foder, köttet som produceras är undermåligt som människoföda, jordarna erroderas och blir allt näringsfattigare, haven övergöds och dör av alla gödningsämnen som läcker ut från fälten, grundvattnet sinar och koldioxid utsläppen exploderar.

Häpnadsväckande blir det dessutom när man inser att våra politiker mha de av skattebetalarna subventionerade jordbruket genererar ett betydande spannmåls överskott där resterande 20% av spannmåls produktionen (60% djurfoder, 20% kemi industrin och kvar blir således 20%)sedan används i första hand till att exporteras - under rådande marknads pris - till tredje världen länder med konsekvensen att de lokala jordbruket där helt slås ut. Utan möjlighet att försörja sig på sitt jordbruk tvingas istället dessa fattiga bönder in till städerna med förhoppningen om att där kunna hitta ett levebröd.

Hög tid att tänka om. Första åtgärden är att helt sluta äta alla former av spannmål och istället köpa havsfiskad fisk i mån av tillgång och kött från gräsbetande, lokalt slaktade djur.

Ett beslut dessutom som blir än mer logiskt givet det vi idag vet om människokroppens funktionssätt, sockrets skadeverkningar på hela vår kroppsapparat och det faktum att spannmål är kolhydrater dvs stärkelse som i människokroppen omvandlas till socker och fett. Givet det mörkertal som dessutom existerar idag relaterat till andra spannmåls relaterade problemställningar så som depressioner, autoimmuna sjukdomar som ex glutenintolleras och ledproblem så finns det bevisligen mängder av hälsobefrämjande effekter av ett sådant beslut.

Vill man mer i detalj studera hur ett blomstrande ekologiskt system snabbt under några generationer och pga av jordbruket kan omvandlas till rent, sterilt öken landskap går det bra att åka till Nord Afrika, mellan östern ex i Eufrat/Tigris deltat i Irak eller för den delen varför inte Grekiska fastlandet och dess öar?

Inga kommentarer: