måndag 8 mars 2010

Föreningen Vetenskap och Folkbildning - vår tids inkvisitation

Det börjar nu bli uppenbart för alla vad VoF egentligen är för en företeelse. Dold lobbyism är själva syftet och metoderna är personförföljelse och inget annat än ren och skär mobbing. VoFs ambition är att skrämma till tysnad de som vågar att ifrågasätta läkemedels och livsmedels industrins rent kommerciella intressen. Allt i "vetenskapens" namn.

Sveriges ledande skeptikerförening Vetenskap och Folkbildning (VoF) bestående av akademiker i ledningen har på senare år blivit mer känd genom ett ökat inflytande hos politiker och media. Parallellt har irritationen stigit hos en skara välutbildade personer vilka sett den sida som VoF inte vill erkänna. Det handlar om VoF:s intellektuella våld mot enstaka individer och inställsamhet gentemot industrin. Det handlar om att en förening utsett sig själv till vetenskapspolis med rätt att döma ut och utdela straff för de som avviker från föreningens syn på världsbild, hälsa och människa.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/24/den-aggressiva-skeptikerf-reningen-vetenskap-och-folkbildning-delar-s-ng-med-l-ke

Tvivlare av alla sorter finns det gott om. Den som tvivlar och samtidigt har vetenskapliga anspråk kallar sig gärna skeptiker. På internet kryllar det av dem. En Google-sökning på "skeptics" ger mer än 5,6 miljoner träffar. Allt kan man tvivla på, inklusive skeptikerna. Bo Walhjalt har tagit sig en titt på den internationella skeptikerrörelsen och finner en förebild med rötter i konservativa tankesmedjor och internationella affärsintressen.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/22/aff-rsintressen-och-konservatism-bakom-internationell-skeptikerr-relse

Det har uppstått en diskussion om föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) på Newsmill. Det är inte en dag för sent. Jag har följt föreningens verksamhet under flera år och menar att den skadar anseendet för svensk forskning. Synen på oliktänkande är raljerande och oetisk.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/27/vetenskap-och-folkbildning-vof-skadar-svensk-forskning

Jag har en sida i Wikipedia. Där finns inskrivet om förvillarpriset från VoF. Jag gick förut in och redigerade och skrev dit att det priset inte gällde mina kostråd utan hade andra orsaker. Jag tyckte att det var viktigt i sakfrågan.
Nu har detta klarläggande försvunnit. Varför fick det inte vara kvar?

7/3 Nu har jag skrivit in ett klarläggande igen. Får se om det får vara kvar.
Samma kväll: Ja nu var det försvunnet igen. Man kan misstänka att det är någon Vof-are som aktivt bevakar texten

http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/om_mig_i_wikipedia#comments

Det är bra att den så kallade Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) nu ifrågasätts från flera håll. Man får en ganska förfärande bild av VoF via deras webbplats http://www.vof.se. Texterna innehåller ofta utpekanden och gravt onyanserad och på gränsen till fundamentalistisk personkritik.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/11/dags-f-r-f-reningen-vetenskap-och-folkbildning-att-utse-sig-sj-lva-till-decenniet

Vetenskap och Folkbildning bestämmer vad som är god och dålig vetenskap, har ett raljant, ofta oförskämt tonläge och vill offentligt klargöra vilka former av vetande som är acceptabla.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/18/skeptikerr-relsen

Inga kommentarer: