onsdag 3 mars 2010

I perspektiv

Historie intresserad och så mycket som undertecknad älskar sol, värme och varma bad så är naturligtvis en sommarvistelse i Grekland inte fel alls. I samband med OS i Aten dessutom så har mycket infrastruktur byggts ut, inte minst en sprojlans ny Tunnelbana som håller högsta klass.

Att traska runt bland ruinerna vid Parthenon och äta vid någon av de otaliga pitteoreska vinranke beklädda resturangerna är inte heller det fel. Så mycket att se, så mycket att uppleva och lära. Att för 4.000 år sedan ex ha levat ute i den Grekiska övärlden måste ha varit rent paradisiskt med gröna öar massor av träd och vegetation och rikliga mängder med fisk i havet. Allt omringat av en ständig sol och kristallklart turkost vatten.

Idag och sedan järnålderna när människor i denna del av världen succesivt därefter huggit ned all vegetation inte bara på öarna utan även på själva fastlandet så att idag ingenting växer längre eg någonstans så har omgivningarna helt ändrat karraktär. Istället kliver getter runt bland sten block och vegetation som i princip bara består av tisstlar. Så torftig och helt sönderbränd vegetation att det blir obegripligt att de ens getter kan klara sig och överlever i den miljön.

När man sedan sitter på öns taverna med sin famil och vill ha färsk fisk så är den antingen helt slut eller så är den så dyr, även med svenska mått mätt, att man tvunget måste fråga personalen:

- hur kan er fisk vara så dyr när det finns massor av vatten här omkring med massor av fisk? Fisken borde väl vara enkalre att få tag på och billigaere än lam som ni alltid serverar?

När man sedan får svaret att - det beror på att all fisk i havet håller på att ta slut och det finns snart ingen fisk kvar - inser man vidden av vad eg miljöförstöring handlar om.

Om inga turister fortsätter att komma till Grekland framöver dels pga av aldeles för tokdyr valuta och dels pga ev social oro, strejkrisker etc, vad skall då eg Grekerna leva av framöver? De har förött sin jord och nu snart ingen fisk kvar?

Tänk er istället ett projekt där inte bara Parthenons gamla runier restaurerats till gammalt skick utan även där hela vegatatationen och hela den marina faunan skulle kunna återskapas till ursprungligt skick.

Tänk er dessutom att samma sak skulle kunna göras i Nord Afrika och mellanöstern? Tänk om de rent paradiskiska förhållandena som antagligen fanns i Eurfrat Tigris deltat dvs ni vet den halvmåne där ifrån i princip all vår tamboskap (alla utom Hästen och Hunden) och alla våra sädesslag (utom ex ris och majs) härstammar ifrån skulle kunna återskapas.

Det skulle inte bara vara ett projekt som skulle kunna sätta människor i arbete utan det skulle vara ett konkret miljö projekt värt namnet. Idag finns ingen jord kvar eg någonstans i denna region och vi människor har istället helt förött hela denna miljö i en av de största miljö katastrofer någonsin.

Verkligen ett oerhört pris för det vi kallar civilisation onekligen. Vi behöver en verklig bail out av miljön och färre bailouts av banker.

Inga kommentarer: