Läs boken ”I want real food” skriven av den den brittiske författaren Graham Harvey, som dessutom har en lantbruksexamen, och inse att det går att få lika stor produktion på en ekologisk odling som en konventionell men utan att det kostar lika mycket – vare sig i gödsel, bekämpningsmedel, miljöförstöring och sjukvård.
Dessutom vet vi ju nu att ekologisk mat är näringsrikare, det har t.o.m. EU officiellt konstaterat.
Det är inte produktionen av animalisk föda som skapat den mesta miljöförstöringen i världen, det är odlingen av vegetabilier (som ofta sedan påtvingats djuren).
Att Mexikanska gulfen idag är ett dött hav beror till största del på den stora majsodlingen i USA.
I boken ”An omnivore’s dilemma” av Michael Pollan inser man vidden av hur världens spannmålsodling och djuruppfödning bedrivs. Och man inser också att det faktiskt går att driva ett helt giftfritt jordbruk, med betande kor, höns och grisar i ett fantastiskt samspel – det är inte en utopi som en stor del av etablissemanget vill göra gällande. Men det kräver bönder med insikt om hur djur och natur fungerar.
Idag finns det ett stort överskott av spannmål i världen. Detta överskott verkar mest vara viktigt för att skapa ”ekonomisk balans”. Om man sen ser till hur spannmål används i världen, så är det svårt att bli orolig för att det ska uppstå någon brist på spannmål.
Om vi slutade med att ge bl.a. nötdjur spannmål (nötdjurens magar klarar i princip inte av annan föda än gräs, i färskt eller torkat tillstånd, får de annan föda blir de sjuka och kräver antibiotika) skulle stora mängder spannmål sparas.
Slutade vi tillverka skräpmat, som bl.a. farliga industritillverkade kakor och liknande (fulla med transfett och socker), totalt näringsfattiga, och enligt forskare dessutom giftiga, frukostflingor, läsk, godis m.m. skulle även där stora mängder spannmål bli överflödiga.
Marken som all denna onödiga spannmålsodling använts till skulle då istället kunna användas till betesmark för vår livsnödvändiga animaliska föda.
Och använde vi mjölken till att göra renodlade produkter som grädde, smör, ost, yoghurt och helmjölk, behövde inte heller så stor del slösas bort på fettsnåla, näringsfattiga och ofta sockerstinna mejeriprodukter.
“An estimated 75 billion tonnes of soil is lost annually with more than 80 per cent of the world's farming land "moderately or severely eroded", the Carbon Farming conference heard. A University of Sydney study, presented to the conference, found soil is being lost in China 57 times faster than it can be replaced through natural processes. In Europe that figure is 17 times, in America 10 times while five times as much soil is being lost in Australia. Soil is also a valuable store of carbon and can release the greenhouse gas if it is ploughed or dug up. The conference heard world soil, including European and British soils, could vanish within about 60 years if drastic action was not taken.”
http://www.telegraph.co.uk/earth/agriculture/farming/6828878/Britain-facing-food-crisis-as-worlds-soil-vanishes-in-60-years.html
The Carbon Fields: How Our Countryside Can Save Britain
http://www.amazon.co.uk/Carbon-Fields-Countryside-Save-Britain/dp/0956070701
We Want Real Food (Paperback)
http://www.amazon.co.uk/Want-Real-Food-Graham-Harvey/dp/1845292677/ref=sr_1_12?ie=UTF8&s=books&qid=1267304078&sr=1-12
Michael Pollan: The Omnivore's Dilemma - Video
http://se.youtube.com/watch?v=kFpjskn3_Pc
The Omnivore's dilemma - a history of four meals
http://www.michaelpollan.com/omnivore.php
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar